10 τεράστιες μεταγραφικές γκάφες ελληνικών ομάδων

ronaldo_falcao


Μεταγραφικές γκάφες ελληνικών ομάδων

Αρκετές φορές έχουν ακουστεί ονόματα ποδοσφαιριστών που διαπρέπουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι οποίοι έτυχε κάποια στιγμή παλιότερα να δοκιμαστούν/τσεκαριστούν από ελληνικές ομάδες αλλά να… «μην κάνουν»!

Πάμε να δούμε δέκα χτυπητές περιπτώσεις. Τόσο χτυπητές που οι υπέυθυνοι των ομάδων που έχασαν τέτοιους παίχτες θα πρέπει να χτυπάνε κι οι ίδιοι το κεφάλι τους ή να έχουν ακόμα φριχτούς εφιάλτες. Αρκεί, πέρα από την αγωνιστική τους προσφορά που θα είχαν παίζοντας, να συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι κάθε ένας από αυτές τις παιχτούρες, λίγο μετά από την «πόρτα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, κοστολογούνταν στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο μόνο… μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν τέτοιοι παίχτες είχαν την «τιμή» να αγωνιστούν στα ελληνικά γηπεδικά σαλόνια, ποιά θα ήταν τελικά η εξέλιξή τους. Αν και υπάρχουν μερικά αντιπαραδείγματα σε αυτό το επιχείρημα, όπως ο Ντιαρά (πέρασε επί Γκέραρντ από τον ΟΦΗ), ο Γιάγια Τουρέ (Ολυμπιακός), πρόσφατα ο Λούκας (ΠΑΟΚ), όμως ο κανόνας μάλλον θα ήταν οι περισσότεροι από αυτούς να χαθούν στους βούρκους του ελληνικού ποδοσφαίρου, βουρκους γηπεδικούς ή σχετικούς με την χαμηλή ποιότητα του πρωταθλήματός μας. Και αυτό θα ήταν για κακό των ποδοσφαιρόφιλων και του θεάματος που απολαμβάνουμε όλοι μας βλέποντάς τους, έστω κι αν παίζουν σε ξένες ομάδες.

1. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Παναθηναϊκός
lewandowskiΟ Πολωνός επιθετικός που το 2013 ήταν το Νο1 όνομα στην Ευρώπη χάρη στη μεταγραφή του από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν, βρέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν μία ανάσα από το να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. «Η Πολωνία έχει έναν παικταρά. Τον Λεβαντόφσκι. Οταν είχε αναλάβει ο Αντωνίου τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό του είχα πει να τον πάρει με κλειστά μάτια, αλλά δεν πρόλαβε για τέσσερις ώρες» είχε αποκαλύψει ο Γιάτσεκ Γκμοχ, ενώ ο εκπρόσωπός του παίκτη, Τσέζαρι Κουχάρσκι, είχε επίσης επιβεβαιώσει τις επαφές. «Ο Παναθηναϊκός ήταν κοντά και θα μπορούσε να έχει στο ρόστερ του τον Ρόμπερτ».

Πληροφορίες, πάντως, φέρουν τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης να έχει τσεκάρει και απορρίψει πρώτος τον Λεβαντόβσκι όταν ήταν 18 χρονών, μέσω του Πολωνού μάνατζερ και πρώην παίχτη του Γηραιού Cezary Kucharski.

2. Ζόνας, ΑΕΚ
imagesΤον Αύγουστο του 2009 ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς τον ζητούσε διακαώς από τον Νίκο Θανόπουλο. Ο Ζόνας έβγαζε μάτια με τη  Γκρέμιο και η Ενωση τον διεκδίκησε. Υποτίθεται (δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι έγινε) πως η πρόταση της έφτασε ακόμα και το 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Ο λόγος ήταν ότι η Γκρέμιο είχε στα πιτς τον Μάξι Λόπες και θα ξέμενε η ίδια από επιθετικό, ενώ και οι οπαδοί της πίεζαν για να μείνει. Υπήρξε ωστόσο, η υπόσχεση ότι η μεταγραφή θα γινόταν τον χειμώνα. Τα παραπάνω τα είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο παίκτης σε διάφορες τηλεφωνικές συνεντεύξεις τότε. Δυστυχώς όμως ο Ζόνας τραυματίστηκε σοβαρά στους συνδέσμους του αστραγάλου και έμεινε εκτός σχεδόν τέσσερις μήνες. Η ΑΕΚ που σταδιακά άρχιζε την οικονομική κατρακύλα της, δεν έκανε κίνηση τον χειμώνα για κάποιον που βρισκόταν στο στάδιο της αποθεραπείας και έτσι ο παικταράς χάθηκε για πάντα. Οταν επανήλθε, πήρε μεταγραφή στη Βαλένθια, όπου απογειώθηκε και έφτασε μέχρι και την Εθνική Βραζιλίας.

3. Λούκας Μπάριος, Παναθηναϊκός
dortmunds-lucas-barriosΠρώτη χρονιά της «πολυμετοχικότητας» και στον Παναθηναϊκό αναζητούν την αιχμή του δόρατος για την ομάδα που έστηνε ο Χενκ Τεν Κάτε. Ο Αργεντινός -πολιτογραφημένος Παραγουανός- τα έβαζε κατά ριπάς με την Κόλο Κόλο και δεν χρειάζονταν περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ για να αποκτηθεί. Εκείνο το καλοκαίρι όμως ου 2008 προτιμήθηκε η λύση του Ροντρίγκο Σόουζα, την οποία είχε εγκρίνει και ο Ολλανδός κόουτς. Τελικά την επόμενη σεζόν επανήλθε το θέμα με τον Μπάριος που είχε γίνει ακόμα καλύτερος. Τώρα το ποσό είχε φτάσει τα τέσσερα εκατ., αλλά και πάλι δεν τον ήθελε ο Τεν Κάτε που έκρινε πως του ταίριαζε αγωνιστικά. Εντάξει, στη συνέχεια αποκτήθηκε ο Τζιμπρίλ Σισέ που δικαίωσε, μα ασχέτως με αυτό, η απόρριψη του Μπάριος ήταν «έγκλημα». Λίγες μέρες αργότερα η Ντόρτμουντ πλήρωνε 4,2 εκατ. και έναν χρόνο αργότερα κατακτούσε το τη Μπουντεσλίγκα με εκείνον πρώτο σκόρερ (19 γκολ στο πρωτάθλημα και 23 στη σεζόν συνολικά). Ο ίδιος ο παίκτης εξαργύρωσε τις προσωπικές επιτυχίες του με ένα ηγεμονικό συμβόλαιο οκτώ εκατ. ετησίως στην Κίνα.

4. Λουτσιάνο Φιγκερόα, Ολυμπιακός
figueroaΤο όνομα του δεν το ήξερε κανείς. Δεν είχε καν γίνει 22 ετών, όταν σκόραρε ακατάπαυστα το 2003 με τη Ροζάριο Σεντράλ. Ο Ολυμπιακός όμως τον είχε εντοπίσει έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά δεν κινήθηκε αποφασιστικά και συγκεκριμένα, όπως φέρεται να είχε ζητήσει ο Τάκης Λεμονής. Τελικά την επόμενη σεζόν οι Ερυθρόλευκοι έκαναν την πρόταση τους που όμως υστέρησε σε σχέση με τα τέσσερα εκατ. ευρώ που ήταν η σφήνα της Μπέρμιγχαμ. Πρέμιερλιγκ και φράγκα σαγήνεψαν τον  νεαρό τότε επιθετικό που έφυγε για Αγγλία. Στο απώτερο μέλλον ο νυν φορ του Παναθηναϊκού δεν έκανε όσα υποσχόταν πιτσιρικάς, αλλά στα άμεσα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη την περίοδο, έφτασε να φοράει τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής.

5. Μίτσου, ΑΕΚ
MichuΠρόκειται για την πιο κραυγαλέα οικονομικά περίπτωση του θέματος. Τον Γενάρη του 2010 ο Μανόλο Χιμένεθ πλησίασε ο ίδιος τον Μίτσου που δεν έπαιζε στην Θέλτα (στη Σεγούντα Ντιβισιόν τότε) επειδή δεν ανανέωνε το συμβόλαιο του. Αυτό έληγε το καλοκαίρι και η ομάδα του ήθελε από την ΑΕΚ μόνο 200.000. Ο παίκτης πάλι αξίωνε 400.000 τον χρόνο. «Ναι, θα με ενδιέφερε να έρθω στην ΑΕΚ», ήταν και η δήλωση επιβεβαίωσης που είχε κάνει στον ελληνικό τύπο. Στην Ενωση όμως αναζητούσαν κάποιον ελεύθερο και με μικρότερες απαιτήσεις και το παράτησαν, μιας και δεν θαμπώθηκαν και από το βιογραφικό και τις ικανότητες του. Τα ελάχιστα αυτά χρήματα τα πλήρωσε η Βαγιεκάνο. Εκεί από αμυντικός μέσος έγινε κάτι σαν 10άρι και την έσωσε σχεδόν μόνος του, για να έρθει και η μετακίνηση στην Αγγλία. Το τι κάνει στην παρθενική σεζόν του στο Νησί ως επιθετικός πλέον της Σουόνσι, είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ξαναλέμε, χάθηκε για 600.000 ευρώ.

6. Γκιγιέρμο Οτσόα, Ολυμπιακός
memo_ochoaΚυκλοφορούσε ελεύθερος και ωραίος το καλοκαίρι του 2011. Το κασέ του ήταν σίγουρα τσιμπημένο, αλλά από τη στιγμή που δεν χρειαζόταν να πληρωθεί ομάδα, η περίπτωση του Χιλιανού πορτιέρο ήταν κάτι περισσότερο από εφικτή. Το αντίπαλο δέος ήταν ο Φράνκο Κονστάντσο. Προτιμήθηκε ο δεύτερος ως πιο έμπειρος στην Ευρώπη και στο Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ.: έπαιζε στη Βασιλεία). Το τι συνέβη με τον Αργεντινό τερματοφύλακα -πέραν από τη γνωστή διαφήμιση- το βιώσαμε από κοντά. Οσο για τον Οτσόα, βρέθηκε στην Αζαξιό, αλλά με τις εμφανίσεις του και ιδίως φέτος, ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων, με σημαντικότερο όνομα αυτό της Λίβερπουλ, ενώ θα δώσει λογικά το παρών και στο Μουντιάλ του 2014.

7. Ντέκο, Ολυμπιακός
decoΚαλοκαίρι 2001. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ρίξει ματιά στην πορτογαλική αγορά και θέλουν κάποιον… Αντερσον Λουίζ Ντε Σόουζα. Η Πόρτο τον παραχωρούσε με ένα ποσό κοντά στα 3 εκατ. ευρώ και όπως είχε γραφτεί εκείνη την εποχή οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε καταρχήν συμφωνία. Ο Ολυμπιακός με τη μεταγρασή Ζάχοβιτς είχε δείξει ότι έχει το ρευστό για να ολοκληρώσει το deal, όμως το γεγονός ότι ο playmaker, που ήταν γνωστός ως Ντέκο, δεν έπαιζε στους Δράκους, οδήγησε το ελληνικό κλαμπ στο να χαλάσει τη μεταγραφή. Μερικούς μήνες μετά, τα ηνία της Πόρτο ανέλαβε ο Ζοσέ Μουρίνιο και η εξέλιξη του παίκτη είναι γνωστή στους περισσότερους…

8. Γκόραν Πάντεφ, ΑΕΚ
pandevΟ Σκοπιανός θα μπορούσε να έχει συνεχίσει στην Ενωση το έργο που είχε ξεκινήσει ο Τόνι Σαβέφσκι, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που είχε προτείνει στους Κιτρινόμαυρους να τον αποκτήσουν. Την άνοιξη του 2001 και σε ηλικία 18 χρονών ο Πάντεφ δοκιμάστηκε και έκανε προπονήσεις με την ΑΕΚ σε Θρακομακεδόνες και «Νίκος Γκούμας», όμως η προσφορά της διοίκησης  απορρίφθηκε από την Μπελάσιτσα και νέα πρόταση δεν έγινε ποτέ. Ο αριστεροπόδαρος επιθετικός έχει στο βιογραφικό τοπυ τρεμπλ με την Ιντερ και Coppa Italia με τρεις διαφορετικές ομάδες.

9. Ρανταμέλ Φαλκάο, Παναθηναϊκός
falcao
Πραγματικά φοβερή ιστορία είναι αυτή με τον Κολομβιανό παικτάρα. Τον πρώτο καιρό της πολυμετοχικότητας, ο Ρότσα είχε προτείνει τον τότε 22χρονο άσο της Ρίβερ Πλέιτ στο Τριφύλλι και η εισήγησή του είχε γίνει δεκτή από τον τεχνικό διευθυντή, Γιάσμινκο Βέλιτς. Η τιμή του ήταν στα 4 εκατ., όμως το ελληνικό κλαμπ μπορούσε να αποκτήσει το 50% των δικαιωμάτων του αντί μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. «Γνωρίζω για τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, όμως θέλω να μελετήσω περισσότερο το θέμα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει παρουσιάσει θεαματική βελτίωση και η προοπτική με απασχολεί» είχε δηλώσει τότε ο ίδιος ο Φαλκάο.
Τα δεδομένα μέχρι αυτό το σημείο ήταν καλά για τον Παναθηναϊκό, όμως εκείνη την εποχή είχε αναλάβει χρέη football manager ο Κώστας Αντωνίου, ο οποίος είχε ενστάσεις για την κατάσταση του σήμερα κορυφαίου επιθετικού λόγω του βεβαρημένου ιστορικού σε τραυματισμούς και το deal που θα κόστιζε ψίχουλα δεν έγινε ποτέ. Οπως πρέκυπτε από το Πράσινο περιβάλλον, υπήρχε ακόμα μία… σοβαρή δικαιολογία για το ότι η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ. «Δεν βγάλαμε άκρη με τους μάνατζερ, εμφανίζονται συνεχώς πολλοί άνθρωποι που φέρονται να έχουν δικαιώματα του παίκτη». Στο κάτω κάτω, αποκτήθηκε πολύ ανώτερος του Τίγρη, ο φόβος και τρόμος της Λατινικής Αμερικής, Ροντρίγκο Σόουζα…

10. Ρονάλντο-Ζουνίνιο, Καλαμάτα
ronaldo-cruzeiro-1994Οσκαρ γκάφας αποτελεί η περίπτωση με το «Φαινόμενο», το οποίο σε ηλικία 16 ετών πάτησε στο πόδι του στην Πελοπόνησο για να δοκιμαστεί από την Καλαμάτα. Σε ηλικία 15 ετών ο Ρονάλντο προτάθηκε στην Μαύρη Θύελλα αντί του ποσού των 50.000 ευρώ, όμως ο πρόεδρος, Σταύρος Παπαδόπουλος, έκρινε ότι δεν ήταν αρκετά ικανός για να αποκτηθεί! Το 1996 από την Καλαμάτα πέρασε ένας ακόμα Βραζιλιάνος, ο οποίος θα κόστιζε 500.000 ευρώ, όμως ούτε αυτός έπεισε. Ηταν αργότερα μουντιαλικός και σταθερός στην Premier League, Ζουνίνιο Παουλίστα.

Πηγή πληροφοριών


Περισσότερα: