Ποδόσφαιρο και κορονοϊός: Το πείραμα της Bundesliga


Το γερμανικό ποδόσφαιρο είναι έτοιμο να αρχίσει ξανά όταν του το επιτρέψει η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας μέχρι τα μέσα Μαΐου η δράση να έχει επιστρέψει κι όλο το εγχείρημα να μην εξελιχθεί σε φιάσκο.

Ο κύβος ερρίφθη στα τέλη της προηγούμενης ομάδας, μετά την τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων όλων των ομάδων της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας στη Γερμανία. Αφενός η χρεωκοπία αποφεύχθηκε, αφετέρου άπαντες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ξανά, όταν τους επιτραπεί, έχοντας φροντίσει να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για να παίξουν ποδόσφαιρο στον καιρό του κορονοϊού.

Επιστροφή για οικονομικούς λόγους

O Κρίστιαν Σέιφερτ, εκτελεστικός διευθυντής της Bundesliga, υποστήριξε πως οι 13 από τις 36 ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών στη Γερμανία βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον αφανισμό. Η συμφωνία της Ομοσπονδίας για την καταβολή σχεδόν όλων των τηλεοπτικών χρημάτων για τον Απρίλιο εξασφάλισε την ρευστότητα στους συλλόγους τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αν το Πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν πρόωρα, τότε, όπως υποστήριξε ο Σέιφερτ, «η Bundesliga θα αποτελούσε παράπλευρη απώλεια της κρίσης του κορονοϊού». Η Γερμανική Ομοσπονδία θα χρησιμοποιήσει 7.5 εκατομμύρια ευρώ από το απόθεμα αλληλεγγύης για να βοηθήσει τις ομάδες της τρίτης κατηγορίας και το γυναικείο ποδόσφαιρο, που εξαρτώνται περισσότερο από τα εισιτήρια. Το απόθεμα αυτό σχηματίστηκε τον Μάρτιο, με 20 εκατομμύρια από τους συλλόγους που συμμετείχαν στο Champions League: Την Μπάγερν Μονάχου, την Μπορούσια Ντόρτμουντ, τη Λειψία και την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Το μήνυμα όσον αφορά στην επιστροφή στην δράση, ήταν ξεκάθαρο: Η Bundesliga είναι έτοιμη να ξεκινήσει ξανά τον Μάιο, εφόσον η κυβέρνηση ανάψει το «πράσινο φως». Νωρίτερα στην εβδομάδα, οι θετικές δηλώσεις που έγιναν από τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Βαυαρίας εκτόξευσαν τη φημολογία που θέλει το πρωτάθλημα να ξεκινά στις 9 Μαΐου. Όμως ο Σέιφερτ ξεκαθάρισε πως για να συμβεί αυτό πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα ομόσπονδα κρατίδια και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να επικυρώσει την απόφαση στη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Απριλίου. Ακόμα κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο, θεωρείται πιθανότερο το πρωτάθλημα να ξεκινήσει στις 14 Μαΐου προκειμένου οι ομάδες να έχουν περισσότερο χρόνο για προπονήσεις. Μέχρι στιγμής αυτές γίνονται σε μικρά γκρουπ και είναι περιορισμένες.

Το πλάνο της ειδικής ομάδας

Η ειδική ομάδα που δημιουργήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Μάγιερ, σχεδίασε ένα λεπτομερές στρατηγικό πλάνο για να μειώσει την κοινωνική αλληλεπίδραση πριν και κατά η διάρκεια των αγώνων, στα γήπεδα και στα ξενοδοχεία, καθώς και τις οδηγίες υγιεινής για την προπόνηση. Το Der Spiegel διέρρευσε το σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων υποχρεώνει τους ποδοσφαιριστές να πλένουν οι ίδιοι τις φανέλες και τα σορτσάκια τους, ενώ προβλέπει ελέγχους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τη Λίγκα, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι ομάδες. Η διοργανώτρια αρχή έφτασε σε συμφωνία με πέντε εργαστήρια, τα οποία θα αναλάβουν τα τεστ.

Η μικροβιολόγος και επιδημιολόγος, Μπάρμπαρα Γκέρτνερ, μέλος της ειδικής ομάδας, εξήγησε ότι αν ένας ποδοσφαιριστής κάνει το τεστ και βγει αρνητικό μια ημέρα πριν τον αγώνα, ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο κολλήσει τον ιό μέχρι να αγωνιστεί, οι πιθανότητες να το μεταφέρει σε συμπαίκτες ή αντιπάλους είναι ελάχιστες. «Χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 μέρες αφού κολλήσει ένα άτομο τον ιό για να τον μεταδώσει σε άλλους», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι θα γίνει αν το τεστ είναι θετικό. Υποστήριξε πως θα αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως εφόσον ένας παίκτης βγει θετικός στον Covid-19, ολόκληρη η ομάδα του θα μπει σε καραντίνα.

Απέναντι στους οπαδούς

Στη Γερμανία, όπου παραδοσιακά οι οπαδοί αποτελούν σημαντικό κομμάτι για τους συλλόγους, η διαφωνία του κόσμου δεν δείχνει αρκετή για να χαλάσει τα σχέδια των επικεφαλής. Ο Σέιφερτ παραδέχθηκε πως οι αγώνες χωρίς οπαδούς δεν είναι αυτό που θέλουν, όμως ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Η Ομοσπονδία των «Fanszenen Deutschlands», η οποία εκπροσωπεί αρκετά οπαδικά γκρουπ, συμβούλεψαν τους διοικούντες το γερμανικό ποδόσφαιρο να αναζητήσουν τρόπους βιώσιμης διαχείρισης κι όχι να καταφεύγουν σε βραχυπρόθεσμες λύσεις. «Η εποχή που το ποδόσφαιρο είναι εντελώς αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία πρέπει να φτάσει στο τέλος τους», έγραψαν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους ενώ οι Unsere Kurve, η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία οπαδών, υποστήριξε: «Αν το ποδόσφαιρο συνεχίσει έτσι, εμείς αποχωρούμε!».

Από κάποιες ομάδες έχουν εκφραστεί φόβοι για τη στάση των οπαδών και το κατά πόσο θα αποφασίσουν να σπάσουν την καραντίνα για να διαμαρτυρηθούν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών. Οι σύλλογοι έχουν δεσμευτεί να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το αποτρέψουν.

Τα τεστ κι οι ομάδες

Η κοινωνική διάσταση δεν αφορά μόνο το ότι οι ποδοσφαιριστές θα παίζουν χωρίς κόσμο, προκειμένου να εισπράξουν οι ομάδες τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια. Το ζήτημα είναι περισσότερο σύνθετο. Από τη στιγμή που ιατρικό προσωπικό, δάσκαλοι κι άλλοι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με κόσμο δεν εξετάζονται τακτικά για κορονοϊό, ενώ αρκετοί άνθρωποι καθυστερούν να υποβληθούν σε ελέγχους, είναι προκλητικό να συμβαίνει αυτό για μια κατηγορία ανθρώπων που μόνο ομάδα υψηλού κινδύνου δεν θεωρείται. «Νομίζω πως τα τεστ πρέπει να γίνονται όπου είναι ιατρικά απαραίτητο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρς Σάντε, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch. Η Γερμανική Ομοσπονδία υπολόγισε πως θα χρειαστεί 22.000 τεστ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο Σέιφερτ υποσχέθηκε πως σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις στους ελέγχους για την υπόλοιπη κοινωνία, τότε η ποδοσφαιρική δραστηριότητα θα σταματήσει. Αυτή τη στιγμή, η χώρα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει 700.000 τεστ την εβδομάδα.

Όσον αφορά τις ομάδες; Κάποιες, σκοπεύουν να γεμίσουν τον κενό χώρο στις κερκίδες με έξτρα διαφημιστικές καταχωρήσεις, επιδιώκοντας να αυξήσουν τα εμπορικά τους κέρδη. Άλλες, έχουν περισσότερο δημιουργικές λύσεις. Σε συνεργασία με τοπικό τυπογραφείο, η Γκλάντμπαχ έδωσε στους οπαδούς την δυνατότητα να τυπώσουν χαρτονένια ομοιώματα με τους εαυτούς τους, τα οποία θα πάρουν τη θέση τους στις κερκίδες. Οι παραγγελίες έγιναν κατά χιλιάδες, με τους παίκτες να στηρίζουν την πρωτοβουλία.

To ξέσπασμα του κορονοϊού έφερε διαφορετικές αντιδράσεις από το ποδόσφαιρο κάθε χώρας, πάντα σε σύμπνοια με τις κυβερνήσεις. Η Ολλανδία, για παράδειγμα αποφάσισε να τερματίσει το πρωτάθλημα χωρίς αυτό να ολοκληρωθεί. Η Bundesliga λοιπόν αποφάσισε να παίξει επίθεση απέναντι στον ιό και να βγει μπροστά, βέβαιη πως έχει σχεδιάσει τα πάντα ούτως ώστε να εξελιχθούν ομαλά. Ακόμα κι αν δικαιωθεί, η απόφασή της έχει διχάσει την κοινωνία…

Πηγή


Περισσότερα: