Ο προπονητής που απολύθηκε 10 λεπτά μετά την ανάληψη καθηκόντων

Λερόι Ροζένιορ


Στο ποδόσφαιρο, ως γνωστόν, οι προπονητές απολύονται ενίοτε και σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι. Πολλές φορές πριν τους δοθεί ο χρόνος να δείξουν τι μπορούν να κάνουν.

Στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν υπάρξει πολλά παραδείγματα «πρόωρων διαζυγίων» μεταξύ ομάδων και προπονητών. Δεκάδες προπονητές κάθισαν στον πάγκο μιας ομάδας για λίγους μήνες, εβδομάδες, ή και μέρες.

Παράδειγμα που ξεπερνά ότι έχει συμβεί στο παρελθόν είναι αυτό του βρετανού Λερόι Ροζένιορ που στις 17 Μαΐου του 2007 προσελήφθη στην αγγλική ομάδα Τόρκι για τη δεύτερη θητεία του εκεί ως προπονητής, αφού στο παρελθόν είχε καταφέρει να μακροημερεύσει για πέντε χρόνια 2002-2006 στον πάγκο της ομάδας.

Παρά το καλό παρελθόν και τις ωραίες -φαντάζεται κανείς- αναμνήσεις από το προηγούμενο πέρασμά του, ο Λερόι κατάφερε να μείνει προπονητής για μόνο… 10 λεπτά.

Συγκεκριμένα έμαθε για την απόλυσή του αφού είχε συμφωνήσει και έδινε την πρώτη συνέντευξη τύπου ως προπονητής της ομάδας, η οποία κατέληξε να είναι ταυτόχρονα και η συνέντευξη τύπου για την αποχώρησή του. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ενημέρωσαν τον Λερόι ότι ουσιαστικά έχει απολυθεί, πριν προλάβουν να ακούσουν τα σχέδιά του για το χτίσιμο της ομάδας.

Πίσω από αυτή την τραγελαφική ιστορία υπάρχει η στυγνή οικονομική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα όσο ο Λερόι μιλούσε στους δημοσιογράφους, το 51% των μετοχών της Τόρκι πωλήθηκε σε μια νέα κοινοπραξία επενδυτών. Αμέσως, η νέα διοίκηση της ομάδας «πήρε το κεφάλι» του βρετανού προπονητή χωρίς δεύτερη σκέψη.


Περισσότερα: