Ο κορονοϊός αποκάλυψε τον κυνισμό του σύγχρονου ποδοσφαίρου


Η Άρσεναλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 55 απολύσεις από το προσωπικό του συλλόγου, την ώρα που διαπραγματεύεται μεταγραφές και ανανεώσεις εκατομμυρίων.

To προηγούμενο Σάββατο, η Άρσεναλ επικράτησε 2-1 της Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και εξασφάλισε, πέραν του τροπαίου, τη συμμετοχή στο Europa League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Οι «Κανονιέρηδες» βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το τέρμα του Πούλισικ, όμως με δύο γκολ του Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έφτασαν στον τελικό 2-1. Ο Ομπαμεγιάνκ, ο οποίος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 έναντι 56 εκατομμυρίων λιρών, υπέγραψε -σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ- συμβόλαιο που του αποφέρει 200.000 την εβδομάδα. Με το θέμα της ανανέωσής του να έχει τεθεί επί τάπητος φέτος, καθώς λήγει του χρόνου, ο Γκαμπονέζος επιθετικός ζητά περίπου 250.000 την εβδομάδα.

Παράλληλα, η Άρσεναλ  βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Γουίλιαν. Ο Βραζιλιάνος αποχωρεί από την Τσέλσι και σύμφωνα με τους Άγγλους, η ομάδα του Αρτέτα του έχει καταθέσει την πιο δελεαστική πρόταση, η οποία φέρεται να είναι κοντά στα χρήματα του Ομπαμεγιάνγκ. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, του προσφέρουν μπόνους υπογραφής που συνολικά φτάνει τα 10 εκατομμύρια λίρες. Σε μια χρονική συγκυρία, λοιπόν, που οι Λονδρέζοι διαπραγματεύονται ανανεώσεις συμβολαίων και μεταγραφές σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα, που εξασφάλισαν 3.6 εκατομμύρια από το Κύπελλο και δεκάδες ακόμα από τη συμμετοχή τους στο Europa League της επόμενης σεζόν, ανακοίνωσαν 55 επερχόμενες απολύσεις από το προσωπικό της ομάδας, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο.

Τον Απρίλιο, με τον κορονοϊό να έχει ανακόψει βίαια την ποδοσφαιρική κανονικότητα, οι παίκτες της πρώτης ομάδας και ο προπονητής δέχθηκαν μειώσεις 12.5% στους μισθούς τους. Τα εκτελεστικά στελέχη της Άρσεναλ δέχθηκαν να απολέσουν περίπου το 1/3 του ετήσιου μισθού τους, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που μισθοί τους δε συγκρίνονταν με εκείνους των στελεχών, θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά. Δεν πέρασαν ούτε τέσσερις μήνες, για να αποδειχθεί ότι οι δεσμεύσεις εκείνες είχαν απλά προσωρινό χαρακτήρα. «Τα τελευταία χρόνια επενδύουμε συνεχώς σε επιπρόσθετο προσωπικό για να οδηγήσουμε τον σύλλογο μπροστά, αλλά έχοντας κατά νου τις αναμενόμενες μειώσεις των εσόδων, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μειώσουμε τα κόστη ακόμα περισσότερο για να διαβεβαιώσουμε ότι λειτουργούμε με έναν βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο για να καταφέρουμε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην ομάδα. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τις δουλειές και τους βασικούς μισθούς των ανθρώπων μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προτείνουμε 55 απολύσεις. Δε φτάσαμε ελαφρά την καρδία σε αυτή την πρόταση και εξετάσαμε κάθε διάσταση του συλλόγου και των δαπανών μας πριν καταλήξουμε σε αυτό το σημείο. Πλέον, εισερχόμαστε στο απαιτούμενο διάστημα των 30 ημερών διαβούλευσης για τις προτάσεις αυτές», ανακοίνωσε ο σύλλογος με επιστολή στην επίσημη ιστοσελίδα του, την οποία υπογράφουν οι Ραούλ Σανγέι, διευθυντής ποδοσφαίρου και Βινάι Βενκατέσαμε, εκτελεστικός διευθυντής.

Όπως καταλήγουν, η κίνηση αυτή γίνεται για να «διαβεβαιώσουμε ότι αυτός ο σπουδαίος σύλλογος θα προχωρήσει μπροστά, θα δημιουργηθεί η σωστή οργάνωση για τον μετά-Covid κόσμο και θα εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την επιστροφή στον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στην Αγγλία και στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Μίγκελ Ντιλέινι, δημοσιογράφο του Independent, συνολικά οι μισθοί των 55 αυτών εργαζομένων φτάνουν τις 40.000 λίρες την εβδομάδα. Σε σύγκριση με τα ποσά που ξοδεύονται για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και τις προμήθειες των ατζέντηδων που κλείνουν τις μεταγραφές μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Ακόμα κι αν, θεωρητικά, ο στόχος ήταν να μην «πειραχτεί» στο ελάχιστο το δυναμικό της ομάδας, μια αποδέσμευση ενός ποδοσφαιριστή που δεν χρησιμοποιείται και θα μπορούσε πολύ εύκολα να βρει ομάδα, ή κάποιες μειώσεις στα εκατομμύρια των αστέρων θα μπορούσαν να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό στη θέση του. Όχι υψηλές. Υπολογίζεται ότι το 1-2% των μισθών των ποδοσφαιριστών θα αρκούσε για να σώσει τις θέσεις! Αν σκεφτεί κανείς την οικονομική δυναμική του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από την Άρσεναλ, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. O Σταν Κρένκε, ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοικούντων στην επιστολή τους ενίσχυσε οικονομικά τον σύλλογο την περίοδο αυτή για την αποπληρωμή του χρέους του γηπέδου, είδε, σύμφωνα με το Bloomberg την περιουσία του να αυξάνεται κατά 400 εκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος. Συνολικά, υπολογίζεται στα 8.3 δις.

Μια ομάδα που πληρώνει περίπου 200 εκατομμύρια τον χρόνο σε συμβόλαια και έχει τον πιο ακριβοπληρωμένο της παίκτη, τον Μεσούτ Οζίλ, να παρακολουθεί τις προσπάθειες των συμπαικτών τoυ από την εξέδρα ή τον πάγκο, αποφασίζει, λοιπόν, να προχωρήσει στην απόλυση 55 εργαζομένων. Οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει ίσως προκαλέσουν αναδίπλωση, όμως ακόμα κι αν αυτό συμβεί και οι θέσεις εργασίας πάρουν παράταση ζωής, η ουσία δεν αλλάζει. Έτσι είναι οι επιχειρήσεις σήμερα, ενδεχομένως να υποστηρίξει κάποιος. Όμως οι ποδοσφαιρικές ομάδες συχνά ευαγγελίζονται οι ίδιες τον κοινωνικό τους ρόλο, τη σημασία για τους ανθρώπους που τις υποστηρίζουν, για τις πόλεις ή τις περιοχές στις οποίες εδρεύουν. Και πράγματι, έτσι οφείλουν να είναι. Κομμάτι της κοινωνίας, με προτεραιότητες που τις διαφοροποιούν από μια απλή εταιρεία. Κάποιες το κάνουν ακόμα. Όμως είναι μειοψηφία.

Ο ποδοσφαιρικός νεοφιλελευθερισμός δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιους είδους στάσεις. Και το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που σπεύδει να δικαιολογήσει αντίστοιχες αποφάσεις, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως η ψυχή του όμορφου παιχνιδιού έχει πια μαραζώσει για τα καλά…

Πηγή


Περισσότερα: