1986 – σήμερα: Τα θύματα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα


Μανάδες θάβουν τα παιδιά τους γιατί απλά αγαπούσαν μία ομάδα

1986 – Χαράλαμπος Μπλιώνας

Ο πρώτος που καταγράφηκε να χάνει τη ζωή του στη χώρα μας από την τυφλή οπαδική βία, ήταν ο Χαράλαμπος Μπλιώνας. Ο 29χρονος Χαράλαμπος ήταν καθηγητής της τότε Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. (σήμερα, Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και ήταν η πρώτη του φορά σε γήπεδο. Σε λίγες ημέρες θα παντρευόταν την αγαπημένη του. Δεν πρόλαβε όμως.

Ο λόγος που βρέθηκε στο γήπεδο Αλκαζάρ το 1986 ήταν επειδή είχε χάσει το ΚΤΕΛ για Αθήνα και για να περάσει τον χρόνο του μέχρι το επόμενο δρομολόγιο, επέλεξε να πάει στο γήπεδο, μαζί με φίλους του. Η Λάρισα αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ για την Α’ Εθνική. Η τύχη δεν ήταν όμως μαζί του. Περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, πετάχτηκε φωτοβολίδα προς το μέρος του, χτύπησε στα πλαϊνά κάγκελα του γηπέδου και κατέληξε στο λαιμό του.

Αμέσως έτρεξε κόσμος να τον βοηθήσει και ανάμεσά τους ήταν και δύο γιατροί. Δυστυχώς, δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο ούτε γιατρός κι έτσι ο Χαράλαμπος Μπλιώνας “ξεψύχησε” πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

1991 – Γιώργος Παναγιώτου

Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο 85ο λεπτό, ο διαιτητής Ζακεστίδης διακόπτει τον αγώνα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τη ρίψη καπνογόνων. Οι “ερυθρόλευκοι” προηγούνταν με 1-2.

Ο 17χρονος μαθητής, Γιώργος Παναγιώτου, βρισκόταν στην εξέδρα των φιλοξενούμενων και βρέθηκε αντιμέτωπος με συμπλοκές οπαδών της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Δέχτηκε φωτοβολίδα από κοντινή απόσταση, η οποία του “καρφώθηκε” στην κοιλιά του, με αποτέλεσμα ο έφηβος Γιώργος να τραυματιστεί θανάσιμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου και εξέπνευσε δύο ώρες μετά.

1995 – Γιώργος Καρνέζης

Τον Απρίλιο του 1993, ο 25χρονος φίλαθλος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καρνέζης, παρακολουθούσε τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στους “αιώνιους” στη Γλυφάδα. Μισή ώρα μετά τη λήξη της αναμέτρησης, κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού εντόπισαν τον Γιώργο στο αυτοκίνητό του στην πλατεία της Γλυφάδας. Ο 23χρονος δράστης έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα τον 25χρονο Γιώργο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο.

Το αιματηρό αυτό περιστατικό οδήγησε και στην αναβολή του 5ου τελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

2007 – Μιχάλης Φιλόπουλος

Το 2007 έχασε τη ζωή του άλλος ένας φίλαθλος στη χώρα μας. Η δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου έγινε στο πλαίσιο μιας από τις πιο αιματηρές συμπλοκές οπαδών των “αιωνίων” αντιπάλων.

Όλα συνέβησαν στις 29 Μαρτίου του 2007 στην Παιανία, πριν την έναρξη ενός αγώνα βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

>Ο 22χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος έπεσε νεκρός από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν του Ολυμπιακού στη μέση του δρόμου! Επρόκειτο για οργανωμένες συμπλοκές οπαδών για τους οποίες είχαν γνώση λίγες εκατοντάδες οπαδοί και των δύο ομάδων. Έδωσαν “ραντεβού θανάτου” στην οδό Λαυρίου, εκεί όπου έχασε τη ζωή του ο 22χρονος Μιχάλης.

 

Η πολιτεία, την επόμενη μέρα διέκοψε για 2 εβδομάδες όλους τους ομαδικούς αγώνες.

2011 – Γιάννης Ρουσάκης

Άλλο ένα αιματηρό “χτύπημα” είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2011 έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο. Θύμα αυτή τη φορά ο 21 ετών Γιάννης Ρουσάκης, ο οποίος ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού και ενεπλάκη σε σοβαρές συμπλοκές οπαδών του ΟΦΗ και του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, οι συμπλοκές των οπαδών δεν έγιναν τυχαία, αλλά επρόκειτο για “ραντεβού θανάτου”, προγραμματισμένο δηλαδή ραντεβού για να “σκοτωθούν”. Κατά την διάρκεια των συμπλοκών, ο Γιάννης Ρουσάκης δέχτηκε διαδοχικές μαχαιριές από έναν οπαδό του ΟΦΗ στο στήθος και εξέπνευσε.

Ο 29χρονος δράστης καταδικάστηκε για τη δολοφονία του 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη και αποφυλακίστηκε το 2018.

2014 – Κώστας Κατσούλης

 

Ο 47χρονος Κώστας Κατσούλης, το 2014 πήγε να παρακολουθήσει τον αγαπημένο του Εθνικό Πειραιώς στο στάδιο “Ηρόδοτος” της Κρήτης, όπου η ομάδα του αντιμετώπιζε τον τοπικό Ηρόδοτο για την πρεμιέρα της Γ’ Εθνικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Κώστας Κατσούλης, συμμετείχε σε συμπλοκές με οπαδούς λίγο πριν το τέλος του αγώνα. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Μετέπειτα διακομίστηκε αεροπορικά στο στρατιωτικό νοσοκομείο Αθήνας, όπου παρέμεινε για δύο εβδομάδες αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής και έχασε τη μάχη για τη ζωή του.

Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, θα ανακοινώσει την αναβολή όλων των εθνικών διοργανώσεων των ομαδικών αθλημάτων της προσεχούς αγωνιστικής ως φόρο τιμής στη μνήμη του 47χρονου.

2020 – Τόσκο Μποζατζίσκι

Ήταν Κυριακή, 5/01 του 2020 όταν ένας 28χρονος Βούλγαρος οπαδός της Μπότεφ Πλόβντιβ -ομάδας που είναι αδελφοποιημένη με τον Άρη- χάνει τη ζωή του ύστερα από αιματηρή συμπλοκή μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και του Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι χτυπήθηκε άγρια και έπεσε στον δρόμο, όπου μια 26χρονη οδηγός τον παρέσυρε θανάσιμα. Η οδηγός υποστήριξε ότι ήταν περαστική και πως δεν είχε δόλο, ωστόσο η 26χρονη γυναίκα τελικά συνελήφθη μετά από ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας Θεσσαλονίκης για ανθρωποκτονία με δόλο.

2020 – Άλκης Καμπανός

O 19χρoνος φοιτητής δέχθηκε επίθεση στη Θεσσαλονίκη από πολυμελές τάγμα εφόδου σεσημασμένων χούλιγκανς που φέρονται να είχαν σύνδεση με μία φασιστική φράξια οπαδών του ΠΑΟΚ, η οποία δεν ελέγχεται από τη ΘΥΡΑ 4. Η ιστορία ερευνάται ακόμα…

Πηγή: contra.gr


Περισσότερα: