Πένθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τον θάνατο του Ευγένιου Γκέραρντ


Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο αφού σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Γκέραρντ, ο Ολλανδός προπονητής που είχε πάρει και την ελληνική υπηκοότητα αγαπήθηκε ιδιαίτερα στη χώρα μας και ακόμα πιο πολύ στην Κρήτη με τις τεράστιες γνώσεις του στο χώρο της προπονητικής.

Συνέδεσε το όνομα του με τον ΟΦΗ όπου εζησε τα πάντα με την ιστορική Κρητική ομάδα, ενώ το 2010 είχε περάσει για λίγο και από τον πάγκο της Παναχαϊκής.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία είχαν προοδευτικά μειώσει τη δυνατότητα ευστάθιας. Σε συνέντευξή του από το 2014 μίλησε για την Κρήτη και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, «Είναι πολύ ωραία στο χωριό. Έχει καλό κλίμα εδώ, καλό φαγητό, όπως και σε όλο το νησί, και καλούς ανθρώπους. Αυτά τα τρία πράγματα μετράνε πάρα πολύ για εμένα. Αν και βλέπω πολλούς, όπως πολιτικούς, να φεύγουν στο εξωτερικό, πραγματικά εμένα δεν μου περνάει με τίποτα από το μυαλό να γυρίσω στην Ολλανδία. Θα μείνω εδώ για πάντα. Η ζωή μου τώρα είναι λίγο δύσκολη, γιατί δεν μπορώ να οδηγώ αυτοκίνητο όπως παλιά. Από τη μέση μου ξεκινάει όλο το κακό. Έχω κάνει δύο εγχειρήσεις: μία πριν από το τροχαίο ατύχημα που είχα το καλοκαίρι του 2010 (σ.σ.: πηγαίνοντας στη Βιάννο για να παρακολουθήσει τον φιλικό του ΟΦΗ κόντρα στον Πατούχα) και μία μετά. Επίσης, αντιμετωπίζω πρόβλημα με την ισορροπία μου. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πηγαίνω και να βοηθάω στο γυμναστήριο που ανοίξαμε πριν από πέντε χρόνια. Εκεί όμως δουλεύει η γυναίκα μου και ο ένας από τους δύο της γιους, ο Μηνάς».

Δυστυχώς, ο Ευγένιος δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στο χωριό Ελιά της Κρήτης.

Ως προπονητή, όπως είπαμε, θα τον θυμούνται για πάντα όλοι για τα 15 χρόνια που πέρασε στον ΟΦΗ (1985-2000). Ύστερα έκανε σύντομα περάσματα προς το τέλος της καριέρας του από ΑΠΟΕΛ (2001-2002), Ηρακλή (2002-2004) και ένα πολύ σύντομο από Παναχαϊκή (δίμηνο το 2010). Τέλος διετέλεσε σε πιο πόστο τεχνικού διευθυνή στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2001.

Ήταν πολυνίκης κόουτς με 247 νίκες, 103 ισοπαλίες και 173 ήττες στις ελληνικές διοργανώσεις.

Στις 20 Νοεμβρίου 2017 τιμήθηκε από τον ΟΦΗ με ένα αγώνα μεταξύ των παιδιών Γκέραρντ και των φίλων Γκέραρντ, από όπου προέρχεται η πρώτη συγκινητκή φωτό παρακάτω, ενώ η δεύτερη ειναι λίγους μήνες νωρίτερα.


Περισσότερα: