Διανύουμε την δική μας «εβδομάδα των παθών», όσοι είμαστε σε θέση να υπηρετούμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Όλοι μαζί. Χωρίς καμία εξαίρεση. Από την θέση του ποδοσφαιριστή, του διαιτητή, του προπονητή, του παράγοντα, του φίλαθλου, του διοικητικού στελέχους των εκάστοτε Συνδέσμων και φορέων που σχετίζονται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τα τελευταία γεγονότα, γιατί αφήσαμε κάποιους να εγκληματήσουν κατά του αθλήματος. Γιατί αφήσαμε τον κάθε ανεγκέφαλο να φέρει στο γήπεδο τα «ψυχολογικά» του προβλήματα και να καταστρέψει αυτό το άθλημα που με τόσο κόπο προσπαθούμε να υπηρετήσουμε και που μας κάνει να ξεχνιόμαστε από τα καθημερινά προβλήματα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Και πλέον για να αλλάξει όλο αυτό, πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό θα είναι αρκετό, γιατί όλα είναι θέμα παιδείας. Είναι θέμα το πώς ο καθένας που υπηρετεί αυτό το άθλημα, αντιλαμβάνεται ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος του.
Ο ρόλος του ποδοσφαιριστή είναι να παίζει ποδόσφαιρο και όχι να λογομαχεί, να χειροδικεί, να βρίζει. Αν κάποιος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, καλό θα είναι να κάτσει σπίτι του. Δεν τον αναγκάζει κανένας στην τελική να ασχολείται με το άθλημα. Ευτυχώς η τηλεόραση έχει τόσο ποδόσφαιρο, που θα του γεμίσει την άδεια του μέρα….
Ο ρόλος του προπονητή είναι να δίνει το παράδειγμα προς τα «παιδιά» του, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για τον «πατέρα» των ποδοσφαιριστών. Αντίθετα βλέπουμε κάποιους που υποτίθεται ότι έχουν αυτόν τον ρόλο, να είναι οι πρώτοι που προκαλούν, βρίζουν, φωνάζουν, διαμαρτύρονται. Ξέρετε κάποιον πατέρα που δεν αποτελεί ίνδαλμα για τα παιδιά του; Ξέρετε κάποιο παιδί που δεν μεγάλωσε σωστά, όταν τροφοδοτήθηκε με τα κατάλληλα εφόδια από τον πατέρα του. Ακριβώς το ίδιο αποτελεί ο προπονητής, ο οποίος είναι μόνος υπεύθυνος για την συμπεριφορά των αθλητών του.
Ο ρόλος του παράγοντα είναι να παρέχει τα πάντα για την ομάδα, έτσι ώστε να μπορεί αυτή να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βρίσκεται απέξω και να φωνάζει για αποφάσεις διαιτητών, να τα βάζει με ποδοσφαιριστές, να προκαλεί γενικότερα καταστάσεις που είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα.
Ο ρόλος του διαιτητή είναι να είναι ακριβοδίκαιος. Να προσπαθεί με την σωστή συμπεριφορά του να κρατήσει τις σωστές ισορροπίες σε ένα παιχνίδι, χωρίς να βοηθήσει καμία ομάδα περισσότερο, μαζί φυσικά με τα όποια λάθη του τα οποία είναι αναπόφευκτα.
Έχουμε ιερή υποχρέωση όσοι ασχολούμαστε με το άθλημα να φωνάξουμε «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ». Ήρθε η ώρα όλοι οι Σύνδεσμοι να οργανώσουμε σεμινάρια στα μέλη μας, στα οποία θα μιλήσουμε για συμπεριφορές και θα δώσουμε σε όλους να κατανοήσουν τον πραγματικό τους ρόλο μέσα στο γήπεδο.
Ο ΣΕΠΑ ξεκίνησε κάτι αντίστοιχο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, καλώντας ποδοσφαιριστές για να τους αναλύσει τον πραγματικό ρόλο τους μέσα στο γήπεδο. Και δεν ήταν αρκετό γιατί η ανταπόκριση ήταν μικρή, αφού όλοι στην αντίληψη μας έχουμε το «Έλα μωρέ που θα χάσω την βόλτα, τον καφέ ή την προπόνηση για να ακούσω το ΣΕΠΑ….». Και να όμως που αν είχαν ακούσει μερικά πράγματα, μπορεί να μην είχαμε φτάσει εδώ.
Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι Σύνδεσμοι (αν δεν το έχουν κάνει), τραβώντας τα «αυτιά» σε όσους παρεκκλίνουν από τον πραγματικό ρόλο τους. Μόνο έτσι, ίσως αλλάξουν προς το καλύτερο κάποια πράγματα.
Για το τέλος αφήσαμε τους φιλάθλους. Μερικοί από αυτούς έρχονται να βγάλουν τα απωθημένα τους στο γήπεδο. Διερωτόμαστε όμως το εξής. Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το άθλημα, ακολουθήσουν σωστά τους ρόλους που προαναφέραμε, ποιος από αυτούς θα βρει αφορμή να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο και να δημιουργήσει προβλήματα; Το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν θα υπάρχει να δημιουργήσει πρόβλημα. Γιατί εμείς οι ίδιοι με την σωστή συμπεριφορά μας θα τον έχουμε διώξει από το γήπεδο.
Όλα λοιπόν είναι θέμα των σωστών ρόλων. Να μπορέσουμε ο καθένας από το πόστο του, να κατανοήσει ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του μέσα στο γήπεδο και πως πρέπει να τον υπηρετεί σωστά για να μην φτάνουμε σε ακραία γεγονότα. Τότε μόνο ίσως πετύχουμε και ίσως να έχουμε διώξει όλα τα «παράσιτα» από τα γήπεδα.
Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και ιερή υποχρέωση να το αλλάξουμε. Αλλιώς να πάμε σπίτια μας.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ-ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Εκ του ΔΣ του ΣΕΠΑ
Περισσότερα: