Δύο αδέρφια, διαφορετικές εθνικές ομάδες

brothers_playing_oppontents_Albania_Switzerland

Στην φωτογραφία απεικονίζονται δύο ποδοσφαιριστές: ο Granit Xhaka και ο Taulant Xhaka.

Είναι αδέρφια και λαμβάνουν μέρος στο Euro 2016 στη Γαλλία.

Μόνο που ο πρώτος εκπροσώπησε την Ελβετία ενώ ο δεύτερος έπαιξε με τα χρώματα της Αλβανίας. Τέθηκαν μάλιστα αντιμέτωποι σε αγώνα των δύο εθνικών ομάδων γράφοντας ιστορία. Ήταν η πρώτη φορά που δύο αδέρφια ποδοσφαιριστές συμμετείχαν στην ίδια διοργάνωση Euro εκπροσωπώντας διαφορετική πλευρά, και μάλιστα παίζοντας ο ένας κόντρα στον άλλο…

Η δε μητέρα των δύο ποδοσφαιριστών, Elmaze, παρακολούθησε το παιχνίδι φορώντας μια φανέλα που ήταν μισή-μισή με τα χρώματα και των δύο χωρών!

Η μητέρα των Granit Xhaka και Taulant XhakaΓια την ιστορία το ματς έλξηξε 0-1 υπέρ της Ελβετίας!

Μερικές φωτογραφίες των δύο αδερφών να κοντράρονται στο χορτάρι:

35281D0F00000578-3636643-image-m-34_1465658031144

  Granit Xhaka και ο Taulant Xhaka

Granit Xhaka και ο Taulant XhakaGranit Xhaka και ο Taulant Xhaka

Η ιστορία των αδερφών και της οικογένειάς τους (πηγή)

Ύστερα από 56 χρόνια και 14 διοργανώσεις των Euro, σήμερα (16.00) στο «Μπολάρ-Ντελελίς» της Λανς, θα αναβιώσει η ιστορία του «Κάιν και του Αβελ».

Θα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που δυο αδέλφια θα βρεθούν αντιμέτωπα, «κρατώντας» διαφορετικές σημαίες.

Ο 24χρονος Γκρανίτ Τσάκα θα φοράει τη φανέλα της Ελβετίας και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο 25χρονος Ταουλάντ (Τσάκα), της Αλβανίας.

Από τότε που ήταν πιτσιρίκια, όλοι πίστευαν πως είναι δίδυμοι, γιατί οι -Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο- γονείς τους τούς έντυναν ομοιόμορφα.

Ο,τι φόραγε ο ένας φόραγε κι ο άλλος, για να μην υπάρχει ζήλια.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα κανείς δεν πρόκειται να τους μπερδέψει.

Τα αδέλφια Τσάκα γεννήθηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας. Έπαιξαν μαζί με τα χρώματα της Βασιλείας και επιλέχθηκαν από τις -αντίστοιχες με την ηλικία τους- μικρές εθνικές ομάδες της Ελβετίας.

‘Οταν ήρθε η ώρα, η Ελβετική Ομοσπονδία μπορεί να κατάφερε να πείσει μόνο τον μικρό, τον Γκρανίτ, που είναι μέσος, να επιλέξει να παίξει για την Εθνική Ανδρών της Ελβετίας.

Ο μεγάλος, ο Ταουλάντ, που είναι αμυντικός και ίσως περισσότερο συναισθηματικός, προτίμησε την Αλβανία.

Μάλιστα, ήδη ο Γκρανίτ έχει τεθεί δύο φορές αντιμέτωπος της Αλβανίας στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014, πανηγυρίζοντας δύο νίκες, αλλά αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά. Πρώτη φορά θα έχει απέναντί του τον Ταουλάντ.

«’Οντως είναι πολύ δύσκολο για μένα, όχι μόνο γιατί θα έχω απέναντί μου τον αδελφό μου, αλλά και γιατί θα παίξω κόντρα στην Αλβανία» δήλωσε ο Γκρανίτ στην εφημερίδα «Zeri» του Κοσσυφοπεδίου.

«Δεν θα ξεχάσω πόσο ζορίστηκα πριν από δύο χρόνια. Τώρα νιώθω ότι θα είναι σκληρό, βλέποντας και τον Ταουλάντ με τα κοκκινόμαυρα. Ωστόσο, είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να παίξουμε ο καθένας για την ομάδα του».

Πάντως, όλοι θυμούνται ότι αυτόν τον «επαγγελματισμό» που επικαλείται ο Γκρανίτ τον είχε αμφισβητήσει έντονα ο Ελβετός σχολιαστής Sascha Ruefer.

Ήταν τότε που, στα προκριματικά που αναφέραμε παραπάνω, η Ελβετία είχε προηγηθεί της Αλβανίας με 2-0 και ο Γκρανίτ βρέθηκε σε θέση για γκολ.

Ο Ruefer έκρινε ότι οι αλβανικές ρίζες του τον επηρέασαν ώστε να τελειώσει τη φάση με ένα χλιαρό σουτ που κατέληξε απαλά στα χέρια του Αλβανού τερματοφύλακα.

Όλη η ομάδα στήριξε τον παίκτη και διαφώνησε με τους ισχυρισμούς του σχολιαστή.

Ο πατέρας, Ραγκίπ Τσάκα, ο οποίος μετακόμισε στην Ελβετία το 1990 εξαιτίας του πολέμου που μαινόταν στο Κοσσυφοπέδιο, δεν έκρυψε τα ανάμικτα συναισθήματά του:

«Αυτή τη στιγμή είμαι ο πιο ευτυχισμένος πατέρας του κόσμου. Και οι δύο γιοι μου θα παίξουν στο Euro. Αναστατώθηκα όταν έμαθα ότι Ελβετία και Αλβανία θα είναι στον ίδιο όμιλο. Θα προτιμούσα να τους δω να παίζουν αντίπαλοι στον τελικό» σχολίασε, αποφεύγοντας να εξομολογηθεί ποια ομάδα θα υποστηρίξει.

 


Περισσότερα: