Την ώρα που στην Ελλάδα αρκετοί ποδοσφαιριστές δίνουν αγώνα για τα δεδουλευμένα τους, στην Ισπανία είναι έτοιμο ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα που θα τους δώσει διέξοδο για την επόμενη μέρα.
«Στα 20 αισθάνεσαι άφθαρτος και ικανός να κάνεις τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Αλλά στα 35, η καριέρα σου είναι λίγο-πολύ τελειωμένη. Έπειτα έχεις μπροστά σου το υπόλοιπο της ζωής σου και απλά το να παίζεις ποδόσφαιρο δεν είναι αρκετό». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο Τζιόρτζιο Κιελίνι, εμβληματικός αρχηγός της Γιουβέντους. Ο Κιελίνι δεν «κάθισε» στα εννιά πρωταθλήματα που κατέκτησε, ούτε στα χρήματα που έβγαλε από την επαγγελματική του καριέρα. Παράλληλα με αυτήν σπούδασε οικονομικά και έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. «Οι σπουδές μου με βοήθησαν να αντιμετωπίσω την πίεση του κόσμου του ποδοσφαίρου και να κρατήσω το μυαλό μου σε εγρήγορση. Αν δεν συμβαίνει αυτό στους αγώνες, δεν μπορείς να λάβεις τις γρήγορες αποφάσεις που χρειάζονται για να φτάσεις στο κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα Mind the Gap του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, της FIFPRO, για την προετοιμασία των παικτών για τα όσα θα ακολουθήσουν όταν κρεμάσουν τα παπούτσια τους.
Η μετάβαση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στον «αληθινό κόσμο» μετά το πέρας της καριέρας τους είναι ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί πολύ, καθώς συνδέεται με κατάθλιψη, εξαρτήσεις, οικονομικές καταστροφές. Το σοκ είναι πολύ μεγάλο και συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, για την οποία δεν έχουν προετοιμαστεί και δεν την γνωρίζουν. Οι σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών ανά τον κόσμο, μεταξύ τους και ο ΠΣΑΠ, κάνουν δράσεις ενημέρωσης και προσφέρουν διεξόδους, όμως το ζήτημα θα έπρεπε να αφορά ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, μιας και για να φτάσουμε να συζητάμε σοβαρά γι’ αυτό, θα πρέπει πρώτα να έχουν αντιμετωπιστεί τα ενδημικά προβλήματα και οι παθογένειες του χώρου. Όπως συμβαίνει στην Ισπανία.
Η La Liga και οι σύμμαχοι
Η La Liga, διοργανώτρια αρχή της μεγάλης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου, βρήκε ισχυρούς συμμάχους και δημιούργησε το πρώτο «πανεπιστήμιο» για ποδοσφαιριστές, προσαρμοσμένο στα προγράμματά και τις απαιτήσεις τους. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από ακαδημαϊκούς και απευθύνεται σε ποδοσφαιριστές των δύο πρώτων κατηγοριών. Οι φοιτητές του θα έχουν πρόσβαση σε όλο το υλικό μέσω της εφαρμογής που δημιουργήθηκε. Η Banco Santander, επίσημος χορηγός του πρωταθλήματος στηρίζει οικονομικά το εγχείρημα, ενώ στην Oxygen βρήκαν έναν ισχυρό τεχνολογικό σύμμαχο. Συνιδιοκτήτης της Oxygen είναι, άλλωστε, ένας πρώην ποδοσφαιριστής που ακολούθησε αυτόν τον δρόμο. Ο Χόρχε Βαλδάνο. «Οι ποδοσφαιριστές βλέπουν το τέλος της καριέρας τους ως άβυσσο. Τη μέρα εκείνη πολλά πράγματα χάνονται. Όχι μόνο η καθημερινότητα. Το πάθος, η δημόσια αναγνώριση, ο χρόνος. Δεν μιλάμε απλά για χρήματα. Αποστολή μας είναι οι παίκτες να μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα, έχοντας κάποιου είδους εγγύηση», τόνισε ο Αργεντινός πρώην διεθνής.
Παράλληλα, η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με την AFE, τον σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών της χώρας, προκειμένου να βρίσκονται όλοι στην ίδια πλευρά. Το πρόγραμμα του LaLiga Business School θα είναι πεντάμηνο, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο και σε αυτό θα διδάσκονται μαθήματα όπως το αθλητικό μάρκετινγκ, το brand management, η τηλεοπτική παραγωγή και η διαχείριση των big data. Θα είναι δηλαδή πολύ σύγχρονο, προσαρμοσμένο σε τομείς που ταιριάζουν στους ποδοσφαιριστές και μπορούν να τους βοηθήσουν άμεσα μετά το τέλος της καριέρας τους.
Από 21 έως 34 ετών
«Θέλουμε οι παίκτες να γνωρίζουν τα πάντα που βρίσκονται τριγύρω από το επάγγελμά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Λουίς Γκιλ, διευθυντής διοργανώσεων και υπεύθυνος για τους ποδοσφαιριστές. «Πρέπει να δουν ότι στον τομέα τους υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα από το να γίνουν προπονητές ή γυμναστές. Υπάρχει ζωή πέρα από τα αποδυτήρια. Θέλουμε να συνεχίσουν να δουλεύουν γύρω από αυτό που αγαπούν τόσο πολύ». Είναι σημαντικό οι παίκτες να είναι ήδη προετοιμασμένοι όταν φτάσει η στιγμή του φινάλε της καριέρας τους και για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα δέχεται και μικρότερες ηλικίες. «Ενδιαφερόμαστε τόσο για τον 21χρονο όσο και για τον 34χρονο. Είναι ένα πρώτο βήμα για να κατανοήσουν την αθλητική βιομηχανία και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Σίγουρα στο μέλλον θα υπάρχουν πιο εξειδικευμένα προγράμματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέξουμε».
Τα μαθήματα θα γίνονται σε τρεις μορφές. Θα υπάρχουν video on demand, προκειμένου οι παίκτες να μπορούν να τα παρακολουθήσουν τη στιγμή που εκείνοι θεωρούν καταλληλότεροι, κάποιες ζωντανές διαλέξεις εξ αποστάσεως, καθώς και μαθήματα από κοντά στις τάξεις τον Ιούνιο, όταν και θα ολοκληρωθεί η χρονιά. Οι φοιτητές θα βρεθούν στην… άλλη πλευρά του καθρέφτη, όπως λένε χαρακτηριστικά οι εμπνευστές του course, καθώς θα επισκεφτούν ένα τηλεοπτικό στούντιο και θα μάθουν όλη τη διαδικασία της παραγωγής ενός αγώνα, ενώ θα επισκεφθούν εγκαταστάσεις και άλλων ομάδων, θα γνωρίσουν τους φιλάθλους και θα «βουτήξουν» στον κόσμο των στατιστικών.
«Είναι ενδιαφέρον που η La Liga δείχνει ευαισθησία για τους παίκτες, όταν αυτοί πια δεν θα αγωνίζονται», σημειώνει ο Βαλδάνο, η εταιρεία του οποίου προετοιμάζει την εφαρμογή σε συνεργασία με τη διοργανώτρια αρχή. Άλλωστε, για κάθε ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται εκεί, υπάρχει ήδη ένα app, στο οποίο έχει το δικό του προφίλ και μέσω αυτού θα ενημερώνεται για το πρόγραμμα και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες. Η πρώτη «φουρνιά» θα έχει 25 φοιτητές και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση ως προς τους ανθρώπους που κάθε Κυριακή καθηλώνουν τη χώρα με τις παραστάσεις τους στα γήπεδα. Οργανωμένα, με πανεπιστημιακούς, με χορηγούς, με τεχνολογική υποστήριξη. Πόσο μακρινό φαντάζει…
Περισσότερα: