Αγγλία: Η φρίκη της κακοποίησης και ο εφιάλτης της Σαουθάμπτον


Ήταν μια ειλικρινής απολογία, μια μακροσκελής ανακοίνωση που δείχνει πως ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος αντιδρά όταν έχει συμβεί στους κόλπους του κάτι, που σπιλώνει για πάντα την ιστορία του.

Εγκλήματα για χρόνια στο αγγλικό ποδόσφαιρο 

Ο Μπομπ Χίγκινγκς καταδικάστηκε το 2019 σε 24 χρόνια κάθειρξη, αφού αποδείχθηκε πως κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικους ποδοσφαιριστές της Σαουθάμπτον, το διάστημα που βρέθηκε ως προπονητής στις τάξεις της. Δεν ήταν ένα ή δύο χρόνια, αλλά περισσότερο από μια δεκαετία, από τα μέσα των 70s μέχρι τα τέλη των 80s. Κι αυτός ο άνθρωπος, συνέχισε να δουλεύει στον αθλητισμό μέχρι το 2016. Έχοντας δεχθεί καταγγελίες από πολλές ομάδες και άτομα, έχοντας τεθεί στο περιθώριο, έχοντας δει επιστολές να προειδοποιούν για αυτά που κάνει στα παιδιά και έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη αρκετές φορές, καταδικάστηκε τελικά το 2019. To όνομά του, ήταν ανάμεσα σε εκείνα που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την αποκάλυψη του σκανδάλου κακοποιήσεων στο βρετανικό ποδόσφαιρο το 2016, το οποίο αφορούσε υποθέσεις που έγιναν σε τρεις δεκαετίες. Οι πρώτες καταγγελίες έφεραν έρευνας και μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τον τρόπο που δεκάδες ζωές στιγματίστηκαν για πάντα στα αποδυτήρια ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Οι «Άγιοι» ανέθεσαν στον οργανισμό Barnardo’s να φέρει εις πέρας μια ανεξάρτητη έρευνα για τα εγκλήματα του πρώην προπονητή τους. Οι εφιάλτες ζωντάνεψαν ξανά και οι διηγήσεις των οικογενειών των ποδοσφαιριστών σόκαραν όλη τη χώρα, για τον τρόπο που ο Χίγκινς δρούσε ανενόχλητος όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Φυλακίστηκε για την κακοποίηση 24 αγοριών σε ένα διάστημα 25 ετών, όμως στην αναφορά μίλησαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, έχοντας προσωπικές διηγήσεις για κείνον.

«Ισοπεδώθηκαν… » 

Η Σαουθάμπτον δημοσίευσε την αναφορά αυτούσια, χωρίς καμία παρέμβαση. Και μολονότι παραδέχθηκε ότι μάλλον κανείς από τους ανθρώπους που βρίσκονταν τότε στη διοίκηση δεν γνώριζε για την εγκληματική δράση του προπονητή της, κανείς, επίσης, δεν έκανε και κάτι για να τον σταματήσει, δεν πίστεψε τα λόγια που ενδεχομένως διέρρεαν μια στο τόσο για κείνον και δεν το έψαξε περισσότερο. Ακόμα κι όταν το 1989, όταν ένας άνθρωπος της ομάδας άκουσε παίκτες να συζητούν στο λεωφορείο για τα όσα έκανε, η διοίκηση έκανε τέσσερις μήνες για να καταλάβει ότι ένα τέτοιο περιστατικό μάλλον θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί στην αστυνομία.

Και χωρίς να ελέγξει αν κανείς έκανε τον κόπο να μιλήσει με τις αρχές.

«Ο αντίκτυπος και η ζημιά που προκλήθηκε από την κακοποίηση των παιδιών, στο διάστημα που ο Χίγκινς ήταν εργαζόμενος της Σαουθάμπτον, δεν μπορούν να υπολογιστούν. Η ζημιά στη σωματική και ψυχική τους υγεία ενώ μεγάλωναν, οι σχέσεις τους, οι οικογένειές τους, ακόμα και η ικανότητά τους να γίνουν γονείς με αυτοπεποίθηση, ισοπεδώθηκαν», καταλήγει η ανεξάρτητη αναφορά, προσθέτοντας: «Είναι αυτά τα άτομα που, κατά την άποψή μας, πλήρωσαν το τίμημα για αυτό που φαίνεται ότι ήταν η αδράνεια των διοικούντων, οι οποίοι απέτυχαν να διαβεβαιώσουν ότι τα νεαρά παιδιά, που βρίσκονταν κοντά στον Χίγκινς, ήταν όσο προστατευμένα όσο έπρεπε. Δεν πιστεύουμε ότι υπήρχε καμία κακή πρόθεση, η γνώμη μας είναι ότι απλώς δεν θεώρησαν την ευημερία των αγοριών ως ευθύνη τους και όταν ο Χίγκινς έφυγε, δεν βρήκαν κανέναν λόγο να ειδοποιήσουν κανέναν σχετικά με τις κατηγορίες που έγιναν εναντίον του».

Η μέθοδος του παιδόφιλου 

Ο διαβόητος προπονητής, που θεωρούταν εξαιρετικός στη διαχείριση νεαρών ποδοσφαιριστών, είχε τη δική του μεθοδολογία, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των θυμάτων του. «Ήταν μια φιγούρα σχεδόν θεϊκή, άφθαρτη. Τα παιδιά ανταγωνίζονταν για τηνπροσοχή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ μια άλλη μαρτυρία τονίζει: «Ήταν σαν ένας θεός που καθόταν σε θρόνο, με παιδιά τριγύρω του. Μπορούσε να καταστρέψει τις καριέρες μας με ένα χτύπημα των δαχτύλων του κι εμείς θα κάναμε τα πάντα σε αυτή την ηλικία. Μου υποσχέθηκε ότι θα είναι πατρική φιγούρα για μένα. Μου έδινε δώρα, προσοχή. Τον αγαπούσα. Ήθελα την επιβεβαίωσή του», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ο Χίγκινς πρώτα δοκίμαζε το έδαφος.

Υπονοούμενα, τυχαία αγγίγματα, δήθεν αστεία. Και σταδιακά προχωρούσε, με τα παιδιά να υπομένουν σιωπηλά. Αλκοόλ, μετατραυματικές διαταραχές, κατάθλιψη, εφιάλτες είναι μόνο μερικά από αυτά που αντιμετωπίζουν ακόμα τα θύματά του. Η αναφορά είναι αποκαλυπτική και η Σαουθάμπτον την δέχεται ως έχει. Ορθά, αναφέρει πως ευθύνες υπάρχουν τόσο από την Ομοσπονδία και την ποδοσφαιρική Λίγκα, όσο και από την Αστυνομία για το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τα όσα ακούγονταν και καταγγέλλονταν. Όμως, δεν μεταθέτει την ευθύνη, απολογείται και μόνο και μόνο το γεγονός ότι ανέθεσε την έρευνα σε ανεξάρτητη επιτροπή, δείχνει την πρόθεσή της. Είναι σημαντικό, όπως τονίζει, το ότι θα δουλέψει πάνω στο πόρισμα, προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά άλλος Χίγκινς στις τάξεις της. Και είναι ο μόνος τρόπος, για να θωρακιστεί το ποδόσφαιρο από εφιάλτες…

Του Θάνου Σαρρή, Πηγή


Περισσότερα: