Δέκα ιστορίες για τον Γιάννη Κυράστα


Ηγέτης, ντόμπρος και αυθεντικός, ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2004.

Την πρωταπριλιά του 2004 ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ηγέτης, ντόμπρος και αυθεντικός, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα στους ανθρώπους που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του.

Ήταν Πρωταπριλιά, όμως δυστυχώς η είδηση ήταν αληθινή. Ο Κυράστας πάλεψε με τη σπάνια νόσο Φουρνιέ, αλλά η μάχη ήταν άνιση. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών. Το σύνθημα «αυτή η κούπα θα πάει στα άστρα για τον Γιάννη τον Κυράστα» έκανε τη Λεωφόρο να τρέμει, με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να του αφιερώνουν το πρωτάθλημα. Με τον αδικοχαμένο στον πάγκο τους, άλλωστε, είδαν την ομάδα τους να παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο.

Ο Κυράστας, όμως, δεν ήταν μόνο ένας προπονητής, η ομάδα του οποίου στο «Τριφύλλι» ακόμα μνημονεύεται. Είχε πίσω του μια πολύ μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα, έγινε αρχηγός στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική, κατέκτησε 7 πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα. Είχε σημαντική επίδραση στο ποδόσφαιρο συνολικά, με τον τρόπο που εξέλιξε τη θέση του λίμπερο.

Ο Γιάννης Κυράστας αποτελεί μέλος των «30 θεών του Ελληνικού Ποδοσφαίρου», του βιβλίου του υπογράφοντος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Brainfood και με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο του θανάτου του, ξεχωρίσαμε δέκα μικρές και σπάνιες ιστορίες, για το παρελθόν του. Για τη δύσκολη παιδική ηλικία, για τις μέρες που τον καθόρισαν ως άνθρωπο κι ως ποδοσφαιριστή και βοήθησαν στη δημιουργία της ισχυρής προσωπικότητάς του.

– Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο είχε αποφασίσει να… σοβαρευτεί και να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Μετά την πρώτη τάξη του γυμνασίου, όμως, ξεκίνησε αναγκαστικά να δουλεύει και έτσι γράφτηκε στο βραδινό γυμνάσιο της Καλλιθέας. Η πρώτη του δουλειά ήταν βοηθός ελαιοχρωματιστή μαζί με τον θείο του. Έπαιρνε 50 δραχμές, που την εποχή εκείνη του φαινόταν μεγάλο ποσό.

– Όπως έχει δηλώσει κι ο ίδιος, μικρός ήταν Παναθηναϊκός. Στα 15 του έπαιζε στη γειτονιά και τον φώναζαν «Δομάζο», ενώ η πρώτη ομάδα που δημιούργησε με άλλα παιδιά, όταν ήταν 16 ετών, ονομαζόταν Θρίαμβος Καλλιθέας και φορούσε πράσινες φανέλες.

– Μια μέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο στα Πετράλωνα, ένα κύριος που παρακολουθούσε το ματς τον πλησίασε και τον ρώτησε τι ομάδα είναι. Του απάντησε Παναθηναϊκός κι εκείνος του πρότεινε να τον πάει στους έφηβους του Ολυμπιακού. Απάντησε καταφατικά, γνωρίζοντας πως δεν είχε τα χρήματα για να πηγαινοέρχεται στη Λεωφόρο, ενώ το γήπεδο του Ρέντη ήταν κοντά στο σπίτι του.

– Σε ηλικία 16 ετών, σηκωνόταν 7 το πρωί και πήγαινε να δουλέψει στην οικοδομή. Έπειτα, στις 14:30 πήγαινε προπόνηση και μετά στο σχολείο. Όλη αυτή η σκληρότητα στην καθημερινή ζωή τον βοήθησε να ωριμάσει ως χαρακτήρας.

– Σε έναν τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο «Γ.Καραϊσκάκης», είχε πάει να παρακολουθήσει την αναμέτρηση μαζί με την υπόλοιπη εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού. Ήταν ο περίφημος αγώνας που κρίθηκε στο κέρμα κι όταν είδε τον Δομάζο να πανηγυρίζει, ξέσπασε κι εκείνος σε πανηγυρισμούς. Όπως έλεγε κι ο ίδιος, αργότερα, οι συμπαίκτες τον… άρχισαν στις σφαλιάρες, όμως δεν μπορούσε να μην εκδηλωθεί!

– Την περίοδο 1978-79, ξεκίνησαν τα «σύννεφα» στις σχέσεις του με τον Ολυμπιακό. Ο Νταϊφάς τον κάλεσε στο γραφείο του και μίλησαν πολλές ώρες. Ο Κυράστας υποψιαζόταν ότι του έλεγαν διάφορα για εκείνον, άνθρωποι που προσπαθούσαν να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε καιρό να κατακτήσει τίτλο. Είχε αποφασίσει από τότε, ότι θα αποχωρήσει όταν συμπλήρωνε οκταετία, σύμφωνα με τον περίφημο νόμο της εποχής.

– Η επαφή του με τον Παναθηναϊκό έγινε τρεις μέρες πριν ο Ολυμπιακός στείλει πρόταση-τελεσίγραφο. Όλοι έλεγαν πως είχε κλείσει στους «πράσινους», όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια.

– Η παρουσία του Λάκη Πετρόπουλου στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική του απόφαση. Ο Πετρόπουλος ήταν εκείνος που τον είχε ανεβάσει στην επαγγελματική ομάδα του Ολυμπιακού και του χάρισε το ντεμπούτο του, ως δεξιός οπισθοφύλακας, σε ένα ματς με την Καβάλα που έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.

– Το 1982, σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο οποίο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να νικήσει 3-2 αν και έχανε 2-0, ο Κυράστας έπαιξε για 100, περίπου, λεπτά με σοβαρό τραυματισμό, έπειτα από χτύπημα στο στήθος από τον Βαμβακούλα. Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού έπεσε στο έδαφος σχεδόν αναίσθητος και στο ημίχρονο έκανε αιμόπτυση. Ο Φραγκίσκος Σούρπης, που ήταν τότε γιατρός στους «πράσινους», τον προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει μπορεί να πάθει ζημιά στους πνεύμονες. Εκείνος έπαιξε κανονικά και στο δεύτερο μέρος, γιατί η ομάδα του τον χρειαζόταν, προκαλώντας τη συγκίνηση του Πετρόπουλου.

– Ο Γιάννης Κυράστας ήταν από τους ανθρώπους που μεσολάβησαν για να πάει στον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Σαραβάκος και να αλλάξει η ποδοσφαιρική ιστορία, καθώς ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου έδωσε το “παρών” σε πολλές μεγάλες στιγμές των «πράσινων» σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ήταν με τον Κυράστα στο ίδιο δωμάτιο στις αποστολές και ο μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού τον βοήθησε πολύ.

Πηγή


Περισσότερα: