Οπαδική βία σε έξαρση. Ανεπαρκείς ενέργειες και αυτοκριτική από τους αρμοδίους


Η ελληνική ποδοσφαιρική σεζόν είναι από τις πιο επεισοδιακές των τελευταίων δεκαετιών. Πολλοί οι μνηστήρες του τίτλου, πολλά τα σκαμπανευάσματά τους, πάρα πολλά όμως και τα παρατράγουδα που έχουν καταγραφεί εντός αλλά κυρίως εκτός αγωνιστικών χώρων. Σε αυτό το άρθρο μας απασχολεί πολύ σοβαρά το φαινόμενο της οπαδικής βίας, το οποίο καταγράφει σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα.

Εδώ, έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές στα τραγικά περιστατικά δολοφονικής βίας, όπως το τελευταίο της εν ψυχρώ κατακρεούργηση του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, την 1η Φεβρουαρίου του 2022. Έχουμε αναφερθεί επίσης στο ότι όλοι πίστευαν και ήλπιζαν  ότι θα αποτελούσαν επιτέλους σημείο καμπής, πρώτα από όλα για την κοινωνία που όντως έδειξε μαζικά ότι είναι κάθετα αντίθετη με τέτοια φαινόμενα, θέλει όχι μόνο δικαιοσύνη εκ των υστέρων, αλλά και μέτρα και δράση ώστε να παταχθούν οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που περιτριγυρίζουν τον αθλητισμό. Ελπίδα όμως υπήρχε από την κοινωνία και προς τους θεσμούς και τις αρχές ώστε να προστατευθούν αθώοι άνθρωποι, να προστατευθεί ο αθλητισμός ο ίδιος.

Έκτοτε έχει κυλίσει ενός χρόνου νερό στο αυλάκι, αλλά δυστυχώς κινούμαστε προς την εντελώς αντίθετη από την προσδοκώμενη κατεύθυνση. Τα πνεύματα οξύνονται, οι παράγοντες των ομάδων κάνουν ότι μπορούν από την πλευρά τους να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα, και εν τέλει πληθαίνουν τα περιστατικά ακραίας βίας. Περιστατικά που δεν ξεκινάνε ως καυγάς και καταλήγουν σε κάτι σοβαρό, αλλά περιστατικά που είναι προμελετημένα και οργανωμένα ώστε να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή βλάβη. Σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή, το ότι δεν υπήρξε νεκρός τους τελευταίους 2 μήνες φαίνεται να είναι μόνο και μόνο από “αστοχία” των δραστών…

Ιδού λοιπόν μερικά από τα περιστατικά των τελευταίων εμβδομάδων:

    • 6 Φεβ: Στο Πάρκο Τρίτση, δεκαπενταμελής συμμορία κυκλώνει έναν 17χρονο. Τον ρωτούν τι ομάδα είναι, δεν παίρνουν τη σωστή απάντηση και τον ξυλοκοπούν. Ένας τον χτυπάει με μαχαίρι.
    • 9 Φεβ: Κουτσαβάκια μαχαιρώνουν για οπαδικούς λόγους εικοσάχρονο στο Μαρούσι, στην είσοδο εμπορικού κέντρου. Τον χτυπούν στον μηρό, όπως άλλοι τον Αλκη, ο χαμός του οποίου υποτίθεται ότι μας έβαλε μυαλό.
    • 26 Μαρ: Στην Ομόνοια, έξι λεβέντες, ανικανοποίητοι από την απάντηση ενός 17χρονου στην ερώτηση «τι ομάδα είσαι;», τον τραυματίζουν με αιχμηρό αντικείμενο.
    • 2 Απρ (α): Στις Σαράντα Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης, καμιά εικοσαριά κουκουλοφόροι επιτίθενται με ρόπαλα σε πέντε Ηρακλειδείς.
    • 2 Απρ (β): Σαράντα Παοκτζήδες μπουκάρουν στο Ιβανώφειο, όπου έπαιζαν μπάσκετ δύο ομάδες του εφηβικού πρωταθλήματος. Έψαχναν Ηρακλειδείς για να σωφρονίσουν με τα λοστάρια τους.
    • 7 Απρ (α): Στα Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων, μασκοφορεμένοι «γαύροι» ακινητοποιούν με τα τρία Ι.Χ. τους ένα «εχθρικό» όχημα και τσακίζουν στο ξύλο τους επιβάτες του. Ο ένας χαροπαλεύει στην εντατική. Ανάμεσα στα ευρήματα στο πεδίο του ξυλοδαρμού, ένας σιδεροσωλήνας.
    • 7 Απρ (β): Στο Πανθεσσαλικό, οπαδοί της Νίκης Βόλου και της Λάρισας ανταλλάσσουν ευγενικά απόψεις για το πρόβλημα του χουλιγκανισμού.
    • 10 Απρ: Στο Αιγάλεω δέκα ανήλικοι, οπλισμένοι με κοντάρια και κατσαβίδια, στριμώχνουν τέσσερις πιτσιρικάδες. Με τον τσαμπουκά της αγέλης απαιτούν από τους πολιορκημένους να πετάξουν τα διακριτικά της ομάδας τους.

Όλα αυτά τα γεγονότα, καθώς και το κλείσιμο της αγωνιστικής περιόδου, συμπίπτουν με τις βουλευτικές εκλογές, όπου κάθε λογικός πολίτης κάνει τον απολογισμό του και θέλει να δει και από τους παράγοντες της εξουσίας, ιδιαίτερα την κυβέρνηση, τον δικό τους απολογισμό. Η παρούσα κυβέρνηση βάσισε πολλά, και πολιτικά και επικοινωνιακά, στην αυστηροποίηση των ποινών για την οπαδική βία, η οποία από μόνη της όμως δεν μπορεί να αμβλύνει το πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού πως «έχουμε κάνει βήματα στο θέμα της οπαδικής βίας» (σσ. εννοώντας κυρίως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αυστηροποίησης των ποινών), αλλά αν κρίνουμε από την έξαρση των πολύ σοβαρών περιστατικών… η πραγματικότητα για μια ακόμα φορά δεν συμφωνεί μαζί του. Σίγουρα δεν τον επιβεβαιώνει…

Για να βελτιωθεί η κατάσταση χρειάζεται να “σπάσουν αυγά”, χρειάζεται σοβαρότερος έλεγχος των οργανωμένων οπαδών, αλλά και διαρκής προσπάθεια να παταχθούν οι συμπεριφορές που αρχικά φαίνονται ατομικές ή μεμονωμένες, αλλά επειδή ωριμάζουν σε οπαδικό περιβάλλον που επαινούνται και διαχέονται ως πρότυπα, τελικά εκδηλώνονται με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η λίστα των περιστατικών αλιεύθηκε από εδώ.


Περισσότερα: