«Υπόθεση των λουλουδιών»: όταν ο Παναθηναϊκός γλίτωνε τον υποβιβασμό με ψήφο του Ολυμπιακού


Όταν το 1975 ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας παικτών του Ηρακλή γλίτωσε τον υποβιβασμό χάρη στην ψήφο… του Ολυμπιακού.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έλεγε πως «θέλουμε ισχυρό τον Ολυμπιακό για να είμαστε ισχυροί και εμείς». Προφανώς, με το ίδιο σκεπτικό στις 12 Δεκεμβρίου 1975 ο πρώην πρόεδρος της πειραϊκής ομάδας Γιώργος Ανδριανόπουλος ψήφισε να μην υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός για δωροδοκία που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «υπόθεση των λουλουδιών».

Στις 29 Μαΐου 1975 οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν σε νοκ άουτ ημιτελικό Κυπέλλου τον Ηρακλή στην Τούμπα και νίκησαν 2-1. Ο ποδοσφαιριστής του «γηραιού» Γιώργος Ροκίδης, ο οποίος είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό από το 1964 έως το 1972, υποστήριξε ότι ο παράγοντας του «τριφυλλιού» Αντώνης Μαντζαβελάκης προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα για να δωροδοκήσει τους συμπαίκτες του Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη, προκειμένου να έχουν μειωμένη απόδοση. Ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος από τα ποινικά δικαστήρια, αλλά στις 12 Δεκεμβρίου αθωώθηκε με την ψήφο του Γ. Ανδριανόπουλου στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ.

Εκτός από τον παράγοντα του Ολυμπιακού υπέρ των «πρασίνων» είχαν ψηφίσει και οι Βασιλόπουλος (πρόεδρος της ΔΑΕ), Γεραρής (συν. εφέτης), ενώ κατά είχαν ταχθεί οι Παρασκευόπουλος, Γεωργόπουλος (εισηγητής). Ετσι ο Παναθηναϊκός απαλλάχτηκε με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά. «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ανδριανόπουλος και ύστερα από καιρό είχε πει στον αδερφό του Λεωνίδα ότι «δεν πήγαινε η καρδιά μου να πέσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Άλλωστε με ποιον θα παίζαμε αν γινόταν κάτι τέτοιο; Με τον Εθνικό κόβουμε μόνο 50 εισιτήρια».

Η ονομασία «υπόθεση των λουλουδιών» προήλθε από φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα δινόταν μια ανθοδέσμη στους παίκτες του Ηρακλή πριν από την έναρξη του αγώνα και πως αν την αποδέχονταν, θα σήμαινε πως η συμφωνία για το στήσιμο είχε κλείσει. Ο Χαλιαμπάλιας, ο ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων ποδοσφαιριστών του Ηρακλή, στην ένορκη κατάθεσή του χαρακτήρισε την υπόθεση αστεία και στο συγκεκριμένο ματς ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης ο Ηρακλής δεν προσκόμισε στην επιτροπή τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που υποστήριζε ότι είχε στην κατοχή του ως αποδεικτικό στοιχείο για την απόπειρα δωροδοκίας από τον παράγοντα του Παναθηναϊκού. Ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Νικολαΐδης είχε δηλώσει ότι «το μόνο που μου δημιουργεί κάποια απορία είναι γιατί η καταγγελία έγινε μετά και όχι πριν από τον αγώνα. Μου φαίνεται ότι οι δωροδοκίες πάνε να γίνουν επάγγελμα».

Πηγή


Περισσότερα: