Oι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ


Η έρευνα της Fifpro, του παγκόσμιου συνδέσμου ποδοσφαιριστών, είχε ξεκάθαρα συμπεράσματα σχετικά με εκείνους που δείχνουν να αδιαφορούν για την υγεία τους.

Δώδεκα Ιουνίου του 2021. Η ευρωπαϊκή γιορτή του ποδοσφαίρου, το Euro 2020, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έναν χρόνο μετά την προγραμματισμένη διεξαγωγή του, λόγω της πανδημίας του Covid. Η Δανία αντιμετωπίζει την Φινλανδία. Λίγο πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, ο Κρίστιαν Έρικσεν σωριάζεται στο χορτάρι. Οι θεατές και οι ποδοσφαιριστές έκλαιγαν συγκλονισμένη σε ζωντανή μετάδοση, με τον ποδοσφαιριστή να μεταφέρεται στα αποδυτήρια χωρίς να είναι γνωστό αν έχει τις αισθήσεις του. Πριν συμβεί αυτό, οι συμπαίκτες του έκαναν εναν κύκλο τριγύρω του, για να τον προστατέψουν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ένας ολόκληρος πλανήτης κρατούσε την ανάσα του. «Για πέντε λεπτά ήμουν νεκρός», έλεγε στη συνέχεια ο Έρικσεν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει από το καρδιακό επεισόδιο. Του τοποθετήθηκε βηματοδότης και μολονότι η Serie A δεν άναψε το πράσινο φως για να αγωνιστεί, εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Τον Ιανουάριο του 2022 επέστρεψε στο ποδόσφαιρο, υπογράφοντας, σε πρώτη φάση, για έξι μήνες στην αγγλική Μπρέντφορντ.

Ο Έρικσεν ήταν από εκείνους που τα κατάφεραν. Άλλοι, πάλι, όχι. Το περιστατικό που συνέβη στο Euro άνοιξε μια εκ νέου συζήτηση για το κατά πόσο ο οργανισμός των ποδοσφαιριστών μπορεί να ανταπεξέλθει χωρις προβλήματα σε σερί αγώνες και διοργανώσεις, στην τεράστια πίεση και στη σκληρή προπόνηση. Η διακοπή που υπήρξε στα πρωταθλήματα λόγω της πανδημίας έκανε το αγωνιστικό πρόγραμμα ακόμα πιο έντονο, ενώ το Euro και το Copa America ήρθαν για να προσθέσουν έξτρα φόρτο εργασίας. Υπήρχαν, όμως και κάποιοι, που λίγους μήνες μετά το περιστατικό έφεραν στο τραπέζι την πρόταση για διεξαγωγή Παγκόσμιου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.

Τους ποδοσφαιριστές τους ρώτησε κανείς;

Η πρόταση που έγινε από τον Αρσέν Βενγκέρ, πρώην προπονητή της Άρσεναλ και νυν επικεφαλής ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τους νεκρούς μετανάστες ως επιχείρημα. Ομάδες, Ομοσπονδίες, Λίγκες, καθώς και εκπρόσωποι άλλων αθλημάτων τοποθετήθηκαν σχετικά. Οι περισσότεροι ήταν αρνητικοί για μια σειρά από λόγους, που δεν είναι της παρούσης. Για μια ακόμα φορά, η FIFA σχεδίαζε χωρίς τους πρωταγωνιστές του ίδιου του παιχνιδιού. Τους ποδοσφαιριστές. Ποια είναι η δική τους θέση;

Στην έρευνα που διεξήγαγε η Fifpro, το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο: Το 75% των παικτών θέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο να συνεχίσει να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.000 εν ενεργεία ποδοσφαιριστές από τέσσερις ηπείρους και περισσότερες από 70 χώρες. Η μεγαλύτερη αντίθεση στη διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια ήταν από την Ευρώπη και την Ασία, που σε ποσοστό 77% απάντησαν όχι. Το 63% των παικτών από την Αμερική ήταν επίσης αρνητικοί, ενώ η μοναδική ήπειρος που είχε ποσοστό κάτω από 50% ήταν η Αφρική, με 49%. Δεν ήταν τυχαίο ότι η πολιτική του Ινφαντίνο έχει στοχεύσει στις χώρες της Αφρικής, τονίζοντας ότι η συχνότερη διεξαγωγή Μουντιάλ θα τις ωφελήσει, καθώς θα μπορούν να έχουν συχνότερη φιλοξενία του τουρνουά.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι οι παίκτες δεν θέλουν να παίζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες στο σημαντικότερο ποδοσφαιρικό τουρνουά της χώρας. Ωστόσο, καταλαβαίνουν ότι η ποδοσφαιρική τους ζωή λαμβάνει χώρα κυρίως στα πρωταθλήματα που παίζουν σε συλλογικό επίπεδο. Κι αυτό γίνεται σαφές από το ότι το 81% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αγαπημένη τους διοργάνωση είναι το Μουντιάλ ή το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζονται. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι μόλις το 21% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η φωνή τους ακούγεται και ότι η δική τους υγεία λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις εκείνων που διαφεντεύουν το ποδόσφαιρο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν Μουντιάλ κάθε τέσσερα χρόνια»

«Η έρευνα στους ποδοσφαιριστές δείχνει ότι οι περισσότεροι ανά τον κόσμο έχουν ξεκάθαρη προτίμηση το Παγκόσμιο Κύπελλο να συνεχίσει να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Fifpro, Γιόνας Μπάερ-Χόφμαν. «Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα δείχνουν τη σημασία των εγχώριων πρωταθλημάτων για τους παίκτες. Αυτά τα πρωταθλήματα είναι η βάση του παιχνιδιού μας και πρέπει να κάνουμε περισσότερο για να τα ενισχύσουμε, τόσο για χάρη των παικτών, όσο και για τη γενικότερη σταθερότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Το θέμα της υγείας των παικτών, φυσικά, τέθηκε από τον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι θα καταργήσει τα διεθνή φιλικά και διοργανώσεις τύπου Nations League, ενώ θα μειώσει τα παιχνίδια των προκριματικών και θα τα βάλει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, δύο φορές τον χρόνο. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Είναι ξεκάθαρο ότι πριν ληφθούν αποφάσεις, πριν δημοσιοποιηθούν σχέδια και φιλοδοξίες, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα.

Πηγή


Περισσότερα: