Ο Φράνσις από το Κονγκό έμαθε ποδόσφαιρο κλωτσώντας πέτρες και βλέποντας αγώνες στην τηλεόραση. Τώρα πια, είναι και επίσημα παίκτης του «Αιολικού» Μυτιλήνης.
«Δελτίο ποδοσφαιριστή» απέκτησε ένας 14χρονος πρόσφυγας, ο Φράνσις Καλόμπο, ο οποίος έφτασε στη Μυτιλήνη από το Κονγκό της Κεντρικής Αφρικής, καθώς εδώ και λίγες μέρες ανήκει στην ομάδα του «Αιολικού» Μυτιλήνης, ξεπερνώντας το απαιτούμενο «χαρτί» της ιθαγένειας. Ο «Αιολικός» αγωνίζεται στη Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία και δεν είναι τυχαίο το ότι είναι μια «προσφυγική» ομάδα, που έλκει την καταγωγή του από το αντικρινό Αϊβαλί.
Ήδη, ο Φράνσις περιελήφθη στην αποστολή του «Αιολικού» για τον αγώνα με τον Ηλυσιακό την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας και με αισιοδοξία βλέπει πια πως το όνειρο του γίνεται πραγματικότητα.
Η οικογένεια του Φράνσις έφυγε από το Κονγκό πριν από πέντε χρόνια. Γιατρός ο πατέρας του. Εννιάχρονος, τότε, ο Φράνσις και επτάχρονος ο αδελφός του. Στην πραγματικότητα έμαθε ποδόσφαιρο κλωτσώντας πέτρες και παρακολουθώντας αγώνες στην τηλεόραση. Εδώ και ένα χρόνο, με μία βάρκα από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές, πέρασαν στη Μυτιλήνη. Από τη Μόρια και τον καταυλισμό της, πέρασε στην ομάδα «Cosmos FC», την ομάδα των προσφύγων, μία «αόρατη» ομάδα μιας και επίσημα δεν μπορεί να συσταθεί, αφού οι ποδοσφαιριστές της δεν μπορούν να αποδείξουν την ιθαγένεια τους πράγμα απαραίτητο σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA και της ΕΠΟ.
Σύμφωνα με το δημιουργό της ομάδας αυτής, τον Γιώργο Πατλάκα, η «Cosmos FC» δημιουργήθηκε, όπως λέει, πριν από περίπου δύο χρόνια όταν στην κόλαση τότε της Μόριας ένα δίωρο αθλοπαιδιών ήταν πραγματικό «δώρο Θεού». Σύντομα, κυρίως από τους Αφρικανούς, ξεχώρισαν τα ταλέντα. Τέτοια μάλιστα που έκαναν τον κ. Πατλάκα να προκαλεί τις αντίπαλες ομάδες και όχι μόνο. «Κανονίστε ένα παιχνίδι με τον πρωταθλητή Ελλάδας και φωνάξτε μας να δείτε», συνήθιζε να λέει.
Από αυτή την ομάδα, που το «ρόστερ» της συνεχώς αλλάζει μια και πρόσφυγες πάνε κι έρχονται, ξεπήδησε ο Φράνσις. Που για να παίξει μπάλα σε μια ομάδα κατηγορίας χρειαζόταν να αποδείξει και την ιθαγένειά του. Μέσω κάποιου συγγενή του πίσω στην πατρίδα τελικά κατάφερε να πάρει ένα χαρτί που να αποδεικνύει την ιθαγένεια του κι έτσι η διαδικασία της έκδοσης «δελτίου ποδοσφαιριστή» ολοκληρώθηκε.
Ο πατέρας του Φράνσις είναι με τον αδελφό του σε δομή στα Γιάννενα. Εδώ αυτός φιλοξενείται από την ομάδα του που καλύπτει τα έξοδά του, αλλά και φροντίζει να μάθει ελληνικά και να πάει σχολείο.
Το όνειρο του πρόσφυγα Φράνσις, θαρρείς κι έγινε πραγματικότητα. Στρογγυλό σαν τη μπάλα, σαν τον κόσμο όλον.
Περισσότερα: