Δολοφονία Άλκη: Ισόβια στους 7, πολυετείς καθείρξεις για τους άλλους 5


Ισόβια και πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε επτά από τους δώδεκα κατηγορούμενους για την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την οπαδική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2022.

Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες για τη δολοφονική επίθεση, επιβλήθηκαν πολυετείς καθείρξεις.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό σε κανέναν από τους κατηγορούμενους, ενώ και οι “12” θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσουν έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης του.

Στο άκουσμα της απόφασης το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ, κάποιοι εξ αυτών, φώναξαν συνθήματα κατά των καταδικασθέντων όπως “μέσα δολοφόνοι, να σαπίσετε στη φυλακή”.

Αναλυτικά οι ποινές:

 1. (επ.) CARCIU (όν.) AFKSENDOS του ARTUR, γεν. 1999 στη Θεσσαλονίκη – Ποινή 20 ετών
 2. (επ) GEGA (ον) ALEKSANDRO του ARTAN – Ισόβια και 20 έτη
 3. (επ.) ΤΖΟΥΡΟΒΙΤΣ (όν.) Οδυσσέα του Ιορδάνη, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 20 έτη
 4. (επ) DEMIRAZI (ον) ROXHERS του SOTIRAQ, γεν. 2002 στην Αλβανία – Ισόβια και 18 έτη
 5. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δημήτριο του Παύλου, γεν. 2000 στην Πτολεμαΐδα – 24 έτη (εκτιτέα 20 έτη)
 6. ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Στέργιο του Ευάγγελου, γεν. 1999 στις Σέρρες – Ποινή 20 ετών
 7. ΒΑΡΒΕΡΗΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ιωάννη του Νικολάου, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 20 έτη
 8. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ Νικόλαος του Βαλέριου, γεν. 2002 στη Θεσσαλονίκη – 19 έτη
 9. ΒΕΛΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξανδρος – Ηλία του Ευάγγελου, γεν. 1997 στην Αττική – Ισόβια και 20 έτη
 10. ΚΟΥΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Παρασκευά, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 22 (εκτιτέα 20 ετών)
 11. ΚΑΜΠΟ ή KAMBO Γκεράλντι ή GERALDI του Δημητερ ή DHIMITER, γεν. 1999 στην Αλβανία  – Ισόβια και 20 έτη
 12. ΜΠΙΣΚΟ-ΤΟΚΜΑΚΙΔΗ Κωνσταντίνο του Κων/νου, γεν. 2000 στη Θεσσαλονίκη – 22 έτη (εκτιτέα 20)

Σε όλους επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών αγώνων που παίζει η ομάδα του ΠΑΟΚ για πέντε έτη.

Η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αναλυτικά οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκαν

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση το δικαστήριο κήρυξε ένοχους και τους δώδεκα κατηγορούμενους, τους επτά ως αυτουργούς και τους πέντε ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία.

Οι 12 νεαροί που έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη- οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Αντίστοιχη ήταν η απόφαση –με ανάλογη μετατροπή της κατηγορίας, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου τραυματία, οι δικαστές έκριναν ένοχους, κατά πλειοψηφία, τους 11 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τον τελευταίο ως αυτουργό στην πράξη αυτή (οι μειοψηφήσαντες δικαστές είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη).

Συγκεκριμένα, οι 12 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

– Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Πηγή


Περισσότερα: