Για μια ακόμα φορά, εκτέθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι «λαμογιές» του ελληνικού ποδοσφαίρου προς τους πρωταγωνιστές του
Φανταστείτε έναν οποιονδήποτε εργαζόμενο, σε έναν οποιοδήποτε κλάδο. Η δουλειά του απαιτεί συγκεκριμένη σωματική καταπόνηση, ταξίδια βδομάδα παρά βδομάδα, ταλαιπωρία και συγκεκριμένο τρόπο ζωής, όμως όλα αυτά δεν τον ενδιαφέρουν, γιατί κάνει τη δουλειά που ονειρευόταν από παιδί. Έστω και σε συνθήκες περίεργες. Οραματίζεται ότι κάποια μέρα τα πράγματα θα γίνουν περισσότερο επαγγελματικά, προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Ξαφνικά όμως, ενημερώνεται πως το συμβόλαιο που είχε υπογράψει δεν είναι παρά ένα κουρελόχαρτο. Οι προηγούμενοι μήνες ήταν σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Ξεκινά τον Γολγοθά της διεκδίκησης των οφειλών του, όμως έχει να περάσει μέσα από συμπληγάδες. Αλλάζει δουλειά, κυνηγώντας παράλληλα τα φαντάσματα που εξαφάνισαν τις οφειλές του, έχοντας να καλύψει υποχρεώσεις που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους και εκείνες που «τρέχουν». Ο κόσμος αυτός δεν είναι φανταστικός. Είναι ο κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Τον Φεβρουάριο του 2020, ανακοινώθηκε από τη FIFA και τη FIFpro, τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών, η δημιουργία του Player Protection Fund, ενός ταμείου προστασίας παικτών, για τη βοήθεια των ποδοσφαιριστών που βρέθηκαν μετέωροι μετά από χρεοκοπία των ομάδων τους, από τον Ιούλιο του 2015 κι έπειτα. Στόχος ήταν μέχρι το 2020 να έχει μοιραστεί το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ποδοσφαιριστές που απώλεσαν το εισόδημά τους. Ήταν επιτέλους μια καλή είδηση για τους Έλληνες παίκτες, καθώς, όπως είχε γίνει γνωστό από τη συνάντηση εκπροσώπων του ΠΣΑΠΠ με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, το συνολικό ποσό των χρεών από ομάδες σε ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνολικές περιπτώσεις είναι περίπου 1.500. Ήταν σαφές, λοιπόν, ότι τα χρήματα του Fund, ακόμα κι αν αφορούσαν αποκλειστικά την Ελλάδα, δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις!
Στην πρώτη φάση των αιτήσεων του Fund, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν τον Μάιο του 2021, διατέθηκαν 5 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 1.360.301 αφορούσαν την Ελλάδα. Ήταν το μεγαλύτερο ποσό που μοιράστηκε σε μία χώρα, καθώς έγιναν δεκτές 291 αιτήσεις από Έλληνες ποδοσφαιριστές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη Μαλαισία και η τρίτη Τουρκία, είχαν αθροιστικά 264 αιτήσεις. Πλέον, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και της δεύτερης φάσης, όπου η Ελλάδα είναι και πάλι πρώτη. Σε σύνολο 140 αιτήσεων, οι 58 προέρχονται από τον ΠΣΑΠΠ, τα μέλη του οποίου θα μοιραστούν το ποσό των 1.366.663 δολαρίων, από τα συνολικά τρία εκατομμύρια που διατέθηκαν.
Είναι σημαντική η προσπάθεια που καταβάλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών-Ποδοσφαιριστριών, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους δικαίωση για τα μέλη του. Μη σας προκαλεί εντύπωση. Τα μεγάλα συμβόλαια και οι παίκτες των μεγάλων ομάδων, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν ομάδες, ακόμα και στις λεγόμενες «μεγάλες» κατηγορίες, που έχουν βιώσει στο πετσί τους την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την ψυχολογική φθορά. Ας μην ξεχνάμε, ότι πρόσφατα ένας ποδοσφαιριστής, ο Νίκος Τσουμάνης, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν σοκαρισμένοι. Μέχρι η επικαιρότητα να ξεπεράσει το θέμα και να μείνει η οικογένεια και οι συνάδελφοι του αδικοχαμένου παίκτη, να αναρωτιούνται πως έφτασε σε αυτό το σημείο.
O πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ, Γιώργος Μπαντής, έγραψε χαρακτηριστικά: «58 μέλη του ΠΣΑΠΠ που οι ομάδες τους υποβιβάστηκαν τη σεζόν 2020-2021 θα μοιραστούν το ποσό των 1.366.663 $$ από την δεύτερη φάση του FIFA FUND. Για άλλη μια φορά θα τονίσω πως η πολιτεία και η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα πρέπει να δώσουν άμεσα λύση στους υπόλοιπους χιλιάδες ποδοσφαιριστές που παρότι έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα χρήματά τους».
Είναι εκπληκτικό το ότι ενώ υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, οι ποδοσφαιριστές παραμένουν απλήρωτοι και οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να νίπτουν τας χείρας τους. «Όλα έγιναν με την ανοχή της πολιτείας, αφού εκείνη νομοθετούσε, αλλά και της ΕΠΟ. Οι ομάδες το εκμεταλλεύτηκαν και έγραψαν τα χρέη στο χιόνι. Ο σύνδεσμός μας είχε επιχειρήσει να δημιουργηθεί ένα εγγυητικό ταμείο, αλλά κανένας από τους ετέρους δεν υπέγραψε το σχέδιο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μπαντής.
Το αποτέλεσμα είναι οι ποδοσφαιριστές να παλεύουν μόνοι τους, με μόνη βοήθεια τον ΠΣΑΠΠ και τη FIFpro, για να βρουν λύση στο πρόβλημα των οφειλών. Άπαντες έχουν λάβει γνώση του προβλήματος, ωστόσο κανείς δεν προσπαθεί να το λύσει. Πλέον, βλέποντας τα αποτελέσματα από τις αιτήσεις για το Fund, γίνεται με τον καλύτερο τρόπο σαφές και σε αυτούς που διαφεντεύουν το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό μικρόκοσμο της πονηριάς και της μπαγαποντιάς. Να δούμε αν ποτέ θα υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον από τους εντός των τειχών…
Περισσότερα: