Οι προπονητές Θεσσαλονίκης μένουν σπίτι, αλλά δεν μένουν σιωπηλοί


Το προβληματισμό τους αλλά και την ανησυχία τους σχετικά με τα όσα συμβαίνουν με το θέμα του κορωνοΐού εκφράζουν οι προπονητές ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης. Θέλουν να διασφαλιστούν για να μη μείνουν ξεκρέμαστοι βγάζοντας και ανακοίνωση σχετικά για αυτό το φλέγον θέμα που τους απασχολεί.

Αναλυτικά:

Η πανδημία του Κορωνοϊού, όπως ήταν αναμενόμενο «χτύπησε» και τον  χώρο του αθλητισμού.

Βέβαια το δικαίωμα άθλησης για όλους, καθώς  και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο χώρο του αθλητισμού, ήταν σε «πανδημία» εδώ και χρόνια. Τέτοια  «μικρόβια» την τελευταία δεκαετία ήταν πολλά, όπως της  λειψής χρηματοδότησης, της μετατροπής του αθλητισμού σε ακριβό εμπόρευμα για λίγους  και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον χώρο του αθλητισμού.

Τα μεγάλα λόγια των τωρινών και προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός βοηθούν στην υγεία των ανθρώπων δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ευχολόγια.

Το κλείσιμο όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και η παύση κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας δεν άφησε μόνο τους αθλητές εκτός αγωνιστικής δράσης, αλλά και τους προπονητές και γυμναστές εκτός εργασίας.

Ως προπονητές-γυμναστές που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, γνωρίζουμε και βιώνουμε το εργασιακό καθεστώς που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η πλειονότητα των προπονητών και γυμναστών που παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν, αυτοί και οι οικογένειές τους, κάνοντας παράλληλα αυτό που αγαπάνε.

Η πανδημία βρήκε τους εργαζόμενους προπονητές – γυμναστές στον αθλητισμό με κουτσουρεμένα δικαιώματα.

Οι προβληματισμοί μας, για τα δικαιώματα μας, η έλλειψη ενός αγωνιστικού σωματείου, φαίνεται ότι εν καιρό πανδημίας, πως είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Αναρωτιόμαστε:

-Γιατί σήμερα υπάρχουν ακόμα προπονητές ποδοσφαίρου και γυμναστές που δουλεύουν ανασφάλιστοι; Πως θα ανταπεξέλθουν αυτοί και οι οικογένειές τους το διάστημα που θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι;

-Γιατί,τα τελευταία χρόνια, η ΓΓΑ έχει κόψει την κρατική χρηματοδότηση προς Ομοσπονδίες και ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία στηρίζονται σε ελάχιστους πόρους για την στήριξη των προπονητών, τη στιγμή που το κράτος μοιράζει εκατομμύρια στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΠΑΕ);

-Πού ήταν η παρέμβαση του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης όλο το προηγούμενο διάστημα για να διεκδικήσει μαζί με τους προπονητές βελτίωση των εργασιακών και ασφαλιστικών συνθηκών εργασίας; Τι μέτρα πήρε για την αναβάθμιση του ΣΠΠΘ και την εφαρμογή νέων ιδεών και προτάσεων;

Με βάση αυτούς τους προβληματισμούς διεκδικούμε:

• Ασφαλιστική κάλυψη όλων των διπλωματούχων προπονητών και πτυχιούχων γυμναστών ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο που εργάζονται σε αντρικές κατηγορίες ερασιτεχνικών συλλόγων και ακαδημίες αναπτυξιακών ηλικιών.

• Δικαίωμα αποζημίωσης προπονητή σε περίπτωση απόλυσης από την ομάδα τους.

• Χρηματοδότηση όλων των ερασιτεχνικών σωματείων μέσω της ΓΓΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών των προπονητών.

• Ο ΣΠΠΘ να εκλέγει μέλη τα οποία έχουν την προπονητική ως κύριο επάγγελμα, άτομα που εκπαιδεύτηκαν στο αντικείμενο, και βασίζεται το εισόδημά τους και συνεπώς, η επιβίωσή τους από αυτό.

Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης, που είναι αναγκαία για την ελάχιστη προστασία και ενίσχυση, όλους όσοι απασχολούνται στο χώρο του αθλητισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ακόμα και μένοντας σπίτι, συνεχίζουμε να μένουμε ανήσυχοι και δε σταματάμε να μαχόμαστε ώστε την επόμενη μέρα με το πέρας της πανδημίας, ο ΣΠΠΘ να βγει ισχυρός, αποτελούμενος από άτομα που εκπροσωπούν όλους αυτούς τους προπονητές και γυμναστές της Θεσσαλονίκης και είναι αποφασισμένοι να τρέξουν όλα αυτά τα ζητήματα που χρόνια φθείρουν το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, Προπονητές ποδόσφαιρου Θεσσαλονίκης


Περισσότερα: