Ένα χαμόγελο και μια ντρίμπλα για τους πρόσφυγες

jpg” alt=”Αγώνας για τους πρόσφυγες, Ιωάννινα, 2016″ width=”630″ height=”422″ />


της Μαρία Καούκη από την ΕΦΣΥΝ

Μια μπάλα στα πόδια, ένα παιχνίδι στον χώρο φιλοξενίας τους στα Ιωάννινα και μια φανέλα που προκαλεί τα παιδικά βλέμματα, αλλά κι αυτά των μεγάλων, ακόμη και των αντιπάλων, ήταν αρκετά για να επιτευχθεί ο ένας στόχος: το ανεκτίμητο παιδικό χαμόγελο!

Το προσφυγικό δεν λύνεται με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά εμπορικά ονόματα, όπως η Μπαρτσελόνα ή ο πρώην προπονητής της, Πεπ Γουαρδιόλα, βοηθούν στην προώθηση της συμμετοχής των πολιτών για τη στήριξη των προσφύγων.

Αυτός είναι ο δεύτερος και βασικός στόχος και έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, όταν οι διάσημοι εθελοντές υποστηρίζουν από καρδιάς αυτό που κάνουν.

Οι παλαίμαχοι της Μπαρτσελόνα βοήθησαν τη 13χρονη Χαγιάτ κι άλλα 200 προσφυγόπουλα να μην έχουν μόνο δυσάρεστες εμπειρίες από την περιπέτεια που αναγκάστηκαν να βιώσουν με τον ξεριζωμό τους.

Η μικρή… βρέθηκε δίπλα στους «μπλαουγράνα», οι οποίοι συμμετέχουν στην εκστρατεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ #WithRefugees και ήρθαν στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

Επισκέφθηκαν τον χώρο φιλοξενίας 500 προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων και έδωσαν φιλικό αγώνα με τους παλαίμαχους του ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες».

Τα έσοδα του αγώνα ήταν υπέρ της στήριξης των προσφύγων.

Πράγματι, η μικρή προσφυγοπούλα από τη Συρία θα έχει να λέει και κάτι που την έκανε να αισθανθεί όμορφα.

Ενθουσιάστηκε με τους παλιούς άσους της Μπαρτσελόνα που ήρθαν και για χάρη της στην Ελλάδα, αλλά και με το Πανηπειρωτικό Στάδιο.

«Mου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο. Και το γήπεδο είναι ωραίο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αύριο θα λέω πως έπαιξα με την Μπαρτσελόνα», είπε η Χαγιάτ.

«Επαιξα». Αυτή είναι λέξη-κλειδί για ένα χαρούμενο παιδί.

Το… φροντιστήριο ποδοσφαίρου με καθηγητές τους παλιούς άσους της Μπαρτσελόνα, όπως ο Λιτμάνεν, ο Ποπέσκου, ο Μπαμπαγκίντα, ο Ντελγκάδο κ.ά., ήταν παιχνίδι για τα 200 παιδιά που χάρηκαν το πρωινό μάθημα δίπλα τους.

Πριν από τον αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με την Μπάρτσα τα αγόρια έκαναν… επίδειξη κεφαλιάς μπροστά στους παλαίμαχους της καταλανικής ομάδας στο κέντρο φιλοξενίας και έπειτα άρχισε το μάθημα-παιχνίδι στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, ώσπου παίκτες και παιδιά έγιναν μια αγκαλιά χορεύοντας πάνω στο γρασίδι.

Η Χαγιάτ δεν είχε διαλέξει κάποια από τις δύο ομάδες. Αλλωστε, αμφότεροι οι σύλλογοι είναι δικοί της… οπαδοί.

«Εγώ είμαι και με την Μπαρτσελόνα και με τον ΠΑΣ Γιάννινα», είπε η δίκαιη προσφυγοπούλα για τους συλλόγους που συνδιοργάνωσαν με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τον αγώνα και την επίσκεψη των «μπλαουγράνα» στις οικογένειες των προσφύγων, στον Κατσικά.

«Οταν ήμουν πέντε ετών είπα στον πατέρα μου ότι ήθελα να παίξω με την Μπαρτσελόνα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά γι’ αυτό, με συμβούλεψε. Αυτό έκανα κι εγώ. Δούλεψα σκληρά και επέμεινα. Στα 21 μου έπαιξα για πρώτη φορά με την ομάδα που ονειρευόμουν. Να πιστεύετε στον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας. Να μην το βάζετε κάτω», είπε ο 68χρονος βετεράνος Ραμόν Αλφονσέρα, πρόεδρος του συλλόγου παικτών της καταλανικής ομάδας, στα προσφυγόπουλα που τον παρακολουθούσαν με μάτια κι αυτιά ορθάνοιχτα.

Φωτορεπορτάζ

[sociallocker id=”2982″]

[/sociallocker]

Περισσότερα: